Annons

Amanda Broberg: Vad har V att ge oss unga? Sjöstedt svarar

Ledarsidans Amanda Broberg intervjuar Jonas Sjöstedt från en förstagångsväljares perspektiv. Första delen i en serie opinionsintervjuer med partiledarna.
Amanda BrobergSkicka e-post
Publicerad 23 augusti 2018
Amanda Broberg
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Jonas Sjöstedt håller tal i Stadsparken innan intervjun.
Jonas Sjöstedt håller tal i Stadsparken innan intervjun.

Det regnar ordentligt när jag träffar Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet, i deras valstuga på Stora torget. Sjöstedt har tidigare på dagen hållit tal i Borås.

Varför ska jag som förstagångsväljare rösta på Vänsterpartiet?

Annons

– Därför att du ser att jämlika samhällen är bättre än ojämlika samhällen. För att du tycker att feminism och klimat är avgörande frågor för hur Sverige ska se ut. Sen tycker jag också att vi har gjort mycket bra för unga under den tid vi haft påverkan på budgeten. Vi har också infört saker som CSN-lån för körkort, avgiftsfria preventivmedel och gratis tandvård för unga.

Orden om jämlikhet låter nog fint i de flestas öron, även mina. Men det faktum att “allt åt alla”-politiken kostar stora summor pengar kvarstår. Och Vänsterpartiet drar sig inte för att kraftigt höja skatten för mig och andra unga som jobbar för att kunna finansiera det som de anser att vi behöver mest.

Jag är förstagångsväljare nu, och om ditt parti får bestämma, hur ser samhället ut om ungefär tio år när jag och många i min ålder vill bilda familj?

– Ja, dels kommer Sverige att vara mer jämlikt och blandat. Så att det inte är lika uppdelat som i dag där barn i vissa familjer går i en skola och andra i en annan.

Samtidigt tänker jag att bakom ståndpunkten att mina och andras framtida barn självklart ska kunna gå i samma skola, finns faktiskt ett skarpt förslag – det om att avskaffa det fria skolvalet.

Om tio år, om jag får barn då, kommer de kunna välja en friskola? Om du får bestämma.

– Ja, men de kommer inte kunna välja en friskola som tar pengar från dina barns undervisning och stoppar det i egen ficka.

Jag noterar att det märks att han fått liknande frågor tidigare i det korta men säkra svaret.

– Men sen ser vi stora utmaningar för dem som bildar familj i dag, fortsätter Sjöstedt. Det ena är att många unga jobbar jättemycket, men de har svårt att få trygga, fasta jobb. Och det gör att man exempelvis inte kan få lån när man vill bygga hus eller köpa en lägenhet. Så att omvandla otrygga jobb till trygga anställningar, det är otroligt viktigt för familjebildningen.

På tal om bostadsfrågan. I dag är det en väldigt stor fråga för många unga och för många är det också viktigt att äga en egen bostad. Ändå har ni valt att med hjälp av regeringen höja skatten på sparande i ISK-konton. Hur tänker ni då?

Annons

– Ja, för en genomsnittlig ISK-sparare så handlar det om 37 kronor per år. Det är lika mycket som borgarna vill sänka lönen med i timmen. Så jag tycker att det är en ganska modest höjning. ISK är väldigt fördelaktigt och sparandet ökar fortfarande i ISK.

Faktum är dock att Regeringen med hjälp av Vänsterpartiet har höjt skatten på kapital vid två tillfällen under denna mandatperiod. Att detta kan komma att fortsätta om de får fortsätta bestämma är därför sannolikt. Det är olyckligt, och det är en märklig signal som sänds när sparande straffbeskattas. Samtidigt vill både jag själv och allt fler av mina jämnåriga spara till en egen bostad. För min generation ökar också ansvaret för det egna pensionssparandet.

Vilket val var du förstagångsväljare i?

– 1982 när jag fyllde 18 fick jag inte rösta eftersom jag är född sent på året, men 1985 fick jag rösta första gången.

Vad röstade du på då?

– Jag röstade på Vänsterpartiet, det har jag alltid gjort, säger Sjöstedt och skrattar.

Annons
Annons
Annons
Annons