Annons

Amanda Broberg: Tanklösa utspel skadar samhället

Socialdemokraterna har inte haft en särskilt bra vecka.
Amanda BrobergSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 17 augusti 2019
Amanda Broberg
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Firma Ygeman och Löfven har inte haft någon bra vecka. Det blev lite väl många tanklösa utspel.
Firma Ygeman och Löfven har inte haft någon bra vecka. Det blev lite väl många tanklösa utspel.Foto: Claudio Bresciani/TT

Om några veckor återvänder riksdagsledamöterna tillbaka till riksdagen som skolbarn inför höstterminen. Att lagstiftarna tar sommarledigt ska kanske ses som något oerhört svenskt. Lite som nazister. I alla fall om man ska misstolka det uttalande som Norges statsminister Erna Solberg gjorde i måndags.

“När nynazister marscherar på norska gator, både i Fredrikstad och i Kristiansand, är det väldigt mycket svenska som hörs” sa Solberg på en presskonferens mot bakgrund av moskéattacken i Bärum och de efterföljande demonstrationerna. Hon efterlyste mer samarbete. Men insinuationen att det skulle krylla av nazister i Sverige fick energiminister Anders Ygeman (S) att reagera.

Annons

Om man regerar med Fremskrittspartiet och har utnämnt Sylvi Listhaug till minister två gånger, så kanske man skulle se sig i spegeln innan man sneglade över landsgränsen, menade Ygeman.

Att hans uttalande ligger långt utanför hans befogenheter och att uttalandet negligerar nazism, brydde inte Ygeman sig om. Här gällde det att skapa en konflikt mellan höger och vänster. Även om högern befann sig på andra sidan landsgränsen, så att säga.

Dagen efter publicerades en lång intervju i Dagens Nyheter (13/8) med statsminister Stefan Löfven. Nu var det dock inte norrmännen, utan överklassen som skulle rannsaka sig själva. Den häpnadsväckande rubriken “Stefan Löfven: De rikas knarkande göder gängkriminaliteten” fick många att reagera.

Att fler ungdomar uppger att de brukar droger i exempelvis den välbärgade kommunen Danderyd är inget nyhet. Vissa verkar dock ta detta för att Netflix-succén ”Störst av allt” är en dokumentär om Danderyd snarare än en genomgående fiktiv berättelse. Det är inte första gången bilden av rika ungdomar böjda över linor med kokain sprids i populärkulturen. Men det speglar nödvändigtvis inte verkligheten.

Mot fortsatta kulisser av statsministern som vandrar runt Harpsunds ägor säger Löfven sedan: “Vissa länder legaliserar en del narkotika och då gör du det legitimt och visar att det är en naturlig del av ett samhälle. (...) Det hör inte hemma här. Det är med och bidrar till ökade klyftor. Skillnaden i förväntad livslängd mellan Danderyd och Vårby Gård är 18 år. 18 år – det går knappt att förstå”. Med tanke på att stora delar av intervjun handlar om hur mycket överklassen, specifikt i Danderyd, knarkar, så blir ju den logiska slutledningen att narkotika skulle förlänga livet.

I slutändan är det här mer allvarligt än komiskt. Den retorik som Ygeman och Löfven ägnar sig åt skapar splittring. Tidigare har medarbetare i regeringskansliet kommunicerat att även klimatkrisen är “de rikas” fel. Men avdankad klasskampsretorik gör det inte till något sunt att ställa grupp mot grupp. När politiker börjar använda polariserande retorik gör det föga att det är mer priviligierade grupper som pekas ut.

De som följer amerikansk inrikespolitik har gott om avskräckande exempel på vad sådana tanklösa och konfliktskapande utspel gör med ett samhälle.

Annons
Annons
Annons
Annons