Broberg: Kristersson lockar med ideologi

Göteborg Artikeln publicerades
Ideologiskt samtal. Ledarredaktionens Amanda Broberg intervjuar M-ledaren Ulf Kristersson.
Ideologiskt samtal. Ledarredaktionens Amanda Broberg intervjuar M-ledaren Ulf Kristersson.

Väljare, partimedlemmar och press flockades vid Moderaternas valstuga vid Kungsportsplatsen i går när statsministerkandidaten Ulf Kristersson (M) besökte Göteborg. Ledarsidans Amanda Broberg har intervjuat Ulf Kristersson.

Varför ska jag som förstagångsväljare rösta på dig?

– Om det är så att du tycker våra värderingar om den enskilda människans frihet men också ett stort gemensamt ansvar är viktiga. Om du dessutom tycker att vi har ett antal problem i Sverige som måste lösas, och som inte kan vänta, då tror jag att du ligger nära Moderaterna. Själv reflekterar jag över att Kristersson är den första av de tre partiledare jag ställt frågan till som faktiskt nämner att man ska dela partiets värderingar och betonar detta tydligt. I en valrörelse som präglas av det dagsaktuella frågor och där retoriken ibland får större utrymme än politiken bådar det gott att någon försöker attrahera unga väljare med lite ideologi.

Om tio år när många förstagångsväljare börjar bilda familj, hur kommer samhället se ut då om Moderaterna får bestämma?

– Vi kommer att ha löst många av de problem vi ser i dag. Långa sjukvårdsköer, skolor där väldigt många går ut utan fullständiga kunskaper, stora integrationsproblem. Dem kommer vi har börjat lösa på riktigt så att människor börjar uppleva att Sverige är ett fungerande internationellt samhälle. Vi ska kommit en bit på den resan.

Hur kan ni öka ert förtroende i klimatfrågan som är en viktig fråga för många unga väljare?

– Jag tycker man kan ta klimatfrågan på samma allvar som man tar andra viktiga frågor, det vill säga prata mindre om symbolåtgärder som inte har betydelse. Flygskatten hjälper inte klimatet. Om vi däremot minskar utsläppen från fossildrivna bilar och har fler elbilar, då händer det saker på riktigt.

Många unga väljare i dag väljer partier som är lite mer nischade och tydliga profilfrågor. Hur kan breda och statsbärande partier som ditt eget locka fler unga väljare?

– Ja, jag förstår det och många unga människor vill ju skicka en signal, så att säga. En signal om vad som är ens viktigaste fråga, och jag har respekt för det, för man ska rösta som man känner. Men man kan också tänka såhär; vem eller vilka kan leda landet. Vilka kan kompromissa om bra helheter och väga av olika saker som är viktiga samtidigt. Jag har respekt för att alla inte resonerar så. Men desto fler som tänker så, desto större chans är det att den samlade politiken i Sverige blir mer framgångsrik.

I dag väljer många unga att utbilda sig till yrken där det redan råder ett överskott på arbetskraft. Samtidigt vill man uppmuntra unga att bli vad de vill – hur ska man lösa den kombinationen?

– Jag skulle önska att fler föräldrar och SYV-konsulenter var lite tydligare med sina ungdomar och sa läs gärna precis vad du älskar och vad hjärtat är fullt av, men läs också gärna någonting där det verkligen finns en arbetsmarknad. En kompis till mig sa till sin dotter att du får läsa precis vad du har lust med, så länge det inkluderar matte, datavetenskap och kinesiska. Och den inställningen lite grann. Datavetenskap till exempel, borde alla läsa, vare sig du ska blir designer, arkeolog eller lärare.

Vilket val var du förstagångsväljare i och vad röstade du på då?

– Det var ju en väldig bra fråga, säger Kristersson och funderar. Det måste varit valet 1982. Jag tror jag röstade på Moderaterna. jag har inget minne av något annat i alla fall, säger Kristersson och skrattar.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.