Brexit har förlamat parlamentet och förvandlat partierna

Ledarkrönika Artikeln publicerades
Elva brittiska parlamentsledamöter har hoppat av från sina partier. Brexit och antisemitism anges som huvudorsaker.
Foto: Alastair Grant
Elva brittiska parlamentsledamöter har hoppat av från sina partier. Brexit och antisemitism anges som huvudorsaker.

Med oförminskad fart fortsätter de två stora brittiska partierna sin marsch mot Brexit- avgrunden. Frågan är hur många politikeravhopp det krävs innan galenskaperna upphör.

Knappt hade åtta Labourledamöter hoppat av partiet förrän de följdes av tre från de Konservativa. De elva har nu bildat vad de kallar för ”The Independent Group” i underhuset.

Den utlösande faktorn till avhoppen är visserligen Brexit. I dagsläget rusar regeringen hand i hand med oppositionen mot avgrunden – till synes utan förmågan att agera på något annat sätt. Theresa May är bakbunden av sitt eget blå parti. Jeremy Corbyn, däremot, vill inte gå dem inom röda Labour till mötes som kräver att partiet ska ta ställning för en ny folkomröstning. Båda sprider den en känsla av politisk handlingsförlamning kring sig som gör det påtagligt att brittiska politiska systemet är i gungning.

Parlamentet har just nu inte förmågan att fatta för landet avgörande beslut.

De enda som känner sig som vinnare i det läget är ”Blukip” – sympatisörer till Ukips avhoppade frontfigur Nigel Farage som dröjt sig kvar inom de konservativa. De återfinns inte minst inom ERG, European Research Group. Här häckar de mest rabiata EU-foberna. Motsvarande krafter inom Labour är dock inte i första hand de ledamöter som vill att öriket ska lämna utan ett avtal; de finns men är fåtaliga. Det är snarare de som inte vill se sökarljuset sättas på den antisemitism som gradvis har avslöjats som nära nog kronisk inom partiet. Om Brexit står i vägen så slipper de konfronteras med att partiet inte tagit denna på allvar.

De tre avhopparna från Theresa Mays parti – Anna Soubry, Sarah Wollaston och Heidi Allen – står bakom hennes inledande, mycket välkomna tal om sociala reformer och att motverka den växande fattigdomen i landet. Brexit gör en medkännande konservativ politik omöjlig.

Den kanske viktigaste punkten i de tre avhopparnas kritik är att sättet som EU-utträdet genomförs på vrider utvecklingen tillbaka, gör landet fattigare och motverkar alla ambitioner att åstadkomma verklig förändring.

Det som nu genomförs är en politisk protest, men också en protest mot hur partierna har förändrats. Det som de elva avhopparna vittnar om är hur två partier på grund av Brexit har förvandlat sig själva till vad som bara kan beskrivas som raka motsatsen till alla de goda ambitioner de en gång bildades för att förverkliga.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.