Mikael Hermansson: Bra svensk skinka är värd sitt högre pris
Bra mat är inget som man fyndar i lågpriskorgen. Därför är det angeläget att svenska konsumenter gör medvetna val om vad som ska lagas och serveras. Den historiskt sett begripliga men idag alldeles felskruvade debatten om matpriserna motverkar alla goda syften som det råder stor samstämmighet kring i samhället.
Svensk livsmedelsproduktion är omgärdad av en omfattande men i många avseenden relevant och nödvändigt regelverk. Resultatet av detta är högre kvalitet i alla led, inte minst märks detta i djurhållningen. Den svenska grisen lever ett annat liv än den tyske, polske eller för den delen danske kusinen.
Dagen innan Julafton publicerade Dagens Nyheter en debattartikel från tre företrädare för Jordbruksverket. Deras uppmaning om att ”sluta jaga lägsta pris – vi måste välja dyr svensk mat” kan lätt få den känslige att sätta sillen, köttbullarna och lutfisken i vrångstrupen.
Men så ser verkligheten ut. Vem vill producera mat i Sverige om den höga kvalitet som detta innebär inte betalar sig?
Att det finns människor som har det knapert är inte ett argument för att sänka kraven på maten; det är snarare en drivkraft för social- och arbetsmarknadspolitiska reformer av alla slag.
Ingen blir hjälpt av att Sverige inte kan hålla den höga, hållbara nivå på maten som vi tar för given. I det läget är det konsumenten som har makten. Det vi väljer är det som vinner. Ska vi sätta det bästa på bordet får vi vackert vara beredda att betala vad den maten kostar.