Annons

Bra läge för en valuta-Swexit

Färre svenskar har inför de kallare tider som nu stundar valt att boka utlandsresor. Såväl klimatoro och den varma sommaren finns på orsakslistan. Men kanske också finns det ytterligare en orsak: Det har helt enkelt blivit dyrare att resa för svenska kronor.
Ledare • Publicerad 20 oktober 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
Efterlängtad valuta. Dags för en swexit – från kronan.
Efterlängtad valuta. Dags för en swexit – från kronan.Foto: Anders Wiklund/TT

Den svaga svenska valutan är en semestersabotör oavsett om det är soliga Spanien eller varmare breddgrader på andra sidan Atlanten. Denna gång är det varken euron eller dollarns fel. Det är kronans.

De senaste åren har kronan försvagats rejäl mot både euron och dollarn de senaste åren. trots att det går bra för svensk ekonomi, något som Swedbanks chefsekonom Anna Breman påpekar när hon får frågan om inte kronan är nedvärderad. Breman menar att den visserligen kan vara lite väl undervärderad, med tanke på de faktiska positiva läget i Sveriges ekonomin. Men trots högkonjunktur och relativt hyfsad BNP-tillväxt hägrar ekonomiska orosmoln och hot om kallare tider.

Annons

Potentiellt börsras och sjunkande bostadspriser är två av orosmolnen. Men det som framför allt få åskan att dundra och temperaturen för svensk ekonomi, och därmed intresset hos utländska investerare att sjunka, är Riksbankens låga styrränta. Det hade varit kul att se Stefan Ingves motivera det på ekonomisk fackspråk för barnfamiljer i Borås, Bollmora eller Borlänge som inte förstår varför en solsemester till Teneriffa blivit så mycket dyrare.

”Förr eller senare måste Sverige leva upp till sina åtaganden som följer av EU-medlemskapet. Ju förr dess bättre. Euron ska bli svensk valuta.”

I den svenska valutadiskussionen har euron alltid varit slagpåsen. När finanskrisen knackade på dörren 2008 nickade EU-valutans motståndare nöjd; “Vad var det vi sa?”. I dag brukar minsta lilla ansats till förslag om utökat EU-samarbete i den svenska debatten stämplats som otaktiskt nonsens. Något som inte minst märktes av när Liberalerna valde att trycka på detta i valrörelsen. Hedervärt och ärligt i förhållande till partiets uppfattning, förvisso, men också lite av en hopplös ansats som mest hade till funktion att bekräfta redan övertygade liberaler och anhängare av det goda EU-samarbetet. Naturligtvis hjälpte det föga när det handlade om att fånga nya väljare.

EU-skepsisen var allt för stor, menade kritikerna, och det fanns det goda skäl för. Frågan är dock om det går att fortsättningsvis anföra samma skäl som igår?

Faktum är att den svenska kronan är en försvagad valuta, och få saker tyder på att detta dramatiskt skulle komma att ändras. Att förespråka inträde i en euron behöver inte vara samma sak som att vara positiv till EU:s byråkrati och överstatlighet. Däremot kan det vara en smidig utväg från en valuta som över tid har försvagats och som lär fortsätta på den vägen.

Dessutom finns det många klassiska fördelar; Som att vardagen blir enklare för barnfamiljen från Borås som semestrar i Helsingfors, Paris eller Lanzarote.

Förr eller senare måste Sverige leva upp till sina åtaganden som följer av EU-medlemskapet. Ju förr dess bättre. Euron ska bli svensk valuta.

I tider där rörelser för protektionism samlar kraft gäller det att peka på såväl de principiella som praktiska fördelarna med ökad ekonomisk öppenhet. Att införa euron är ett steg på den vägen. Det är dags att fundera på en Swexit – från den försvagade svenska kronan.

Annons
Annons
Annons
Annons