Borås Tidning och trovärdigheten

Ledare Artikeln publicerades

Vår trovärdighet är vår styrka. Här är tio punkter som ska stärka den i vårt dagliga arbete.

Jag har varit journalist i snart 40 år men aldrig upplevt att journalistikens trovärdighet ifrågasätts så ofta som idag. Delvis har vi förtjänat det, delvis beror det på en ny politisk värld.

Förtjänat det? Hurdå? Jo, när den digitala revolutionen kom för ett par decennier sedan gjorde mediebranschen ett historiskt misstag. Vi släppte allt vårt material gratis. Det som i pappersform hade kostat pengar (inte mycket, det är billigt att få så mycket journalistik för så lite pengar och så är det fortfarande) låg öppet för alla som gratis ville ta del av det.

När den ”affärsmodellen” till slut inte var hållbar längre och medierna började ta betalt även för sitt digitala innehåll så började klickjakten. Tveksamt innehåll med lockande men missvisande rubriker blev alltför vanliga. Men för ett par år sedan gick även den ”affärsmodellen” in i väggen. Medierna hade riskerat läsarnas förtroende i alltför hög grad.

Till slut insåg branschen att det som läsarna ville ha var det som de alltid velat ha och som seriösa dagstidningar traditionellt alltid har levererat: trovärdig journalistik.

Medierna flyttade sig bort från klickjakten mot en journalistik som höll vad rubrikerna lovade.

Jag tror att den trenden ligger bakom det faktum att allmänhetens förtroende för den lokala morgontidningen ökade i den senaste Förtroendebarometern, som Göteborgs universitet presenterade för en tid sedan.

Vi inom svensk dagspress har förstått att seriös journalistik är vår främsta vara (om ni ursäktar den kommersiella formuleringen…).

Den nya politiska världen är den andra faktorn som triggar ifrågasättandet av journalistiken. Jag har skrivit om detta förr och vill egentligen inte ödsla för många ord på det, men när världsledande politiker som Donald Trump ser som en av sina främsta uppgifter att svartmåla seriös journalistik så smittar det förstås av sig. Vi märker det i Sverige också, det senaste exemplet var Stockholmsmoderaternas huvudlösa förslag att avskaffa Public service. Det kommer inte att ske, men att en tung del av ett av Sveriges största partier vill begränsa mediemångfalden är talande. För populister är numera medierna ett godkänt villebråd. De är ute efter att skada vår trovärdighet.

Men denna ovan skissade bakgrund har vi på Borås Tidnings redaktion under våren arbetat med vad vi har kallat ett trovärdighetsprojekt (vår nyhetschef Eric Klefberg skrev om det i BT 24/2).

Vi har sagt att vi ska förtjäna läsarnas förtroende med varje publicering.

Med detta som utgångspunkt har vi formulerat en policy för vårt arbete som gör att vi kan uppnå den ambitionen. En policy grundad i klassiska journalistiska principer.

Den består av tio punkter. Här har ni dem, med några korta kommentarer:

1. Vi vill alltid veta allt och berätta så mycket som möjligt.

Vi har etiska regler som skyddar människor från publicitetsskador. Dessa vägs alltid mot allmänintresset. Det gör att vi inte alltid berättar allt.

2. Vår journalistik präglas av respekt för läsarna och dem vi berättar om och integritet gentemot dem som vill utnyttja oss.

Vår självständighet är en viktig del av vår trovärdighet, liksom vår ambition att vara en lyssnande och lärande redaktion.

3. Vi vet alltid varför vi publicerar.

Klick- och slentrianjournalistik samt returinformation ska undvikas.

4. Vi strävar alltid efter att ge de händelser vi beskriver ett sammanhang.

Om inte, hamnar vi lätt i de klassiska ”lokaltidningsbesvikelse-artiklarna”. Sammanhang och bakgrund är viktiga delar av våra publiceringar.

5. Det är viktigare att vara korrekt än snabb.

Mycket angeläget i den digitala tid vi lever i där en stor del av vår journalistik publiceras i realtid.

6. Våra rubriker ska ge en rättvis bild av innehållet.

En läsare ska aldrig känna sig lurad när hen går från rubrik till innehåll.

7. Våra filmer, bilder och illustrationer ska vara relevanta och trovärdiga.

Digitaliseringen har givit oss nya redskap, men de får inte missbrukas.

8. Våra fakta ska vara fakta.

Har alltid varit en grundläggande kvalitet. I den digitala tidsåldern är vår källkritiska kompetens viktigare än någonsin.

9. Vårt språk ska vara felfritt.

Vi för en ständig korrekturkamp varje dag…

10. Vårt språk ska vara vårt eget språk.

Vi ska inte låna myndighetsspråk till exempel. Vi berättar på vårt sätt.

*

En policy ska efterlevas. På Borås Tidnings redaktion ska dessa tio punkter vara vägledande för vår journalistik och därmed stärka vår trovärdighet. Vi kommer inte att lyckas varje dag. Men ni kan lita på vår ambition.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.