Annons

Borås stad möter återvändarna på rätt sätt

I den senaste tidens debatt om hur de ska hanteras som återvänder från tidigare IS-kontrollerade områden har mycket kraft lagts på sådant som är främmande för svenskt rättsmedvetande.
Ledare • Publicerad 13 april 2019
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
Ett av många barn i interneringslägret i Al-Hawl i Irak där misstänkta IS-sympatisörer väntar på vad som ska hända med dem.
Ett av många barn i interneringslägret i Al-Hawl i Irak där misstänkta IS-sympatisörer väntar på vad som ska hända med dem.Foto: GIUSEPPE CACACE

I torsdagstidningen kunde BT berätta, att i Borås stad ska socialtjänsten utreda alla barnfamiljer som återvänder; i dagsläget handlar det om ett tiotal vuxna och ett tjugotal barn. Peder Englund vid Centrum för kunskap och säkerhet gör i sammanhanget en viktig markering: ”Polisen står för att lagföra brott, vi inom CKS ska förebygga”.

Det finns en beredskap. Borås stad har planerat för det som nu väntar sedan 2016. Men vad som också redan finns på plats är en medvetenhet om att det i denna beredskap ryms något av större principiell betydelse än vad som framträder vid en första anblick: Borås stad ser inte behovet av att gå utanför rättsstatens ramar för att ta sig an även det svåraste.

Annons

Samhällets uppgift är att hantera människor som kan ha deltagit i terror, krigsbrott, mord och tortyr. Men det handlar också om att ta emot dem som kan ha stått vid sidan av, om barn till vuxna som gjort val som dessa barn inte under några omständigheter själva kan eller ska hållas ansvariga för.

Det viktigaste i arbetet för att motverka terror på denna nivå och i detta läge är att nu se till att socialtjänst och polis kan göra sitt jobb.

Mikael HermanssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons