LEDARE: Inser stadens chefer att de leker med elden?

Ledare Artikeln publicerades
Skolkampen mellan Bäckäng och ”Teknis” i december i fjol; heta känslor. Det gäller även diskussionen om dessa skolors elevföreningar. Men här krävs respekt för grundlagens föreningsskydd.
Foto: Lars-Åke Green
Skolkampen mellan Bäckäng och ”Teknis” i december i fjol; heta känslor. Det gäller även diskussionen om dessa skolors elevföreningar. Men här krävs respekt för grundlagens föreningsskydd.

Det är inte svårt att förstå det goda syfte och omsorg som Borås stadsförvaltning haft när den beslutat att ”kartlägga” elevföreningarna. Men vissa kommentarer från stadens chefer bekymrar; inser de att de leker med elden?

”Förbjud nazister på våra gator”, hör vi numera ofta framträdande och välutbildade politiker och debattörer utbrista.

Övervakningskameror och hemlig dataövervakning accepteras i en svindlande hastighet eftersom ändamålen anses helga medlen.

Till ämnet ”myndigheter som ger sig ut på djupt grundlagsvatten” kan nu Borås stad föras, efter att det uppseendeväckande pressmeddelandet publicerades i måndags morse om att ”en kartläggning av elevföreningarna på Sven Eriksons- och Bäckängsgymnasiet ska genomföras under hösten”.

Gymnasiechefen Catrine Berglund ansåg det ”positivt att den här kartläggningen genomförs så att vi ser om det finns ytterligare åtgärder att ta” för att elever ska ”känna sig delaktiga och trygga i föreningslivet”. ”Intervjuer” med elever och personal ska ske.

Det kan alldeles säkert vara så, att studentföreningarna ägnar sig åt aktiviteter som inte går i takt med kommunens alla värdegrundsdokument. Sektliknande tendenser frodas inte sällan i ”slutna sällskap”.

Men: Här gäller det att vara vaksam på formalia, på gränserna. En myndighet, som Borås stad, har, kort sagt, ingen rätt att styra en förenings verksamhet. Uppbär föreningen ekonomiskt stöd har den att följa kommunens regelverk, som att ”föreningen ska arbeta demokratiskt och öppet ta ställning för demokrati”, men hur knepigt detta är att följa upp är väl känt. ”Kartläggningen” måste ha detta för ögonen.

Det är på sin plats att citera regeringsformens andra kapitel, första paragrafen: ”Var och en är gentemot det allmänna tillförsäkrad [...] föreningsfrihet: frihet att sammansluta sig med andra för allmänna eller enskilda syften”.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.