Borås-Auschwitz tur och retur

Ledare Artikeln publicerades
2 oktober går den första av höstens fyra resor med elever från två Borås-skolor till nazisternas dödsläger Auschwitz i södra Polen. 20 juni i år var Stefan Löfven där tillsammans med överlevaren Livia Fränkel.
Foto:Auschwitz Memorial
2 oktober går den första av höstens fyra resor med elever från två Borås-skolor till nazisternas dödsläger Auschwitz i södra Polen. 20 juni i år var Stefan Löfven där tillsammans med överlevaren Livia Fränkel.

Statsminister Stefan Löfven utlovar statliga pengar för ”hågkomstresor” till Auschwitz och andra förintelseläger. Det behövs, i dubbel bemärkelse, om Borås kommun ska klara ambitionen.

Dels eftersom Sveriges få men väl organiserade nazister på senare tid framgångsrikt letat sig in i offentligheten, kunnat exponera sitt hat och sitt – obegripliga – ifrågasättande av Förintelsen.

Dels eftersom många av Sveriges judar vittnar om en breddad hotbild. Om detta sa Stefan Löfven i sommartalet i Eskilstuna i söndags: ”Det är en nödvändig påminnelse i vår tid, för antisemitismen finns även nu. Många av de fruktansvärda hot och trakasserier som riktas mot judiska grupper kommer från islamistiska fundamentalister. Kunskapen om nazismens brott är ojämn – i världen och i Sverige. Vi har tagit emot många flyktingar från länder där kunskapen om Förintelsen är låg. Därför måste vi se till att alla i vårt land får grundläggande kunskaper om nazismens brott mot mänskligheten.”

Ledarsidan har argumenterat för att Borås stad borde avsätta skattemedel för att alla elever, lämpligen i årskurs 9, ska kunna resa till, lämpligen, Auschwitz, som en del i en samlad utbildning och diskussion kring värdegrund, demokrati och vad olika slag av politisk extremism kan leda till.

Om möjligt är frågan än mer angelägen nu, när Nordiska motståndsrörelsen inför Göteborg 30 september uppmanar till ”revolt mot förbrytarna”, vilka ska förstås som ”dagens politiker och journalister”, och när en imam under ett offentligt tal i Helsingborg kallar judar för ”apornas och svinens avkommor”.

Vissa skolor har på egen hand samlat ihop pengar och förra hösten reste tio elever från Fristadskolan till just Auschwitz med stöd från kyrkan och fritidsgården. I Ulricehamn har Tingsholmsgymnasiet åkt med bidrag från Sparbanken.

Men resorna bör inte vara avhängiga lokala eldsjälar, så vi applåderade att Borås stad inför 2017 avsatte en miljon kronor till två pilotskolor, Dalsjö- och Engelbrektskolorna. 2 oktober åker den första av totalt fyra resegrupper med flyg till Krakow i södra Polen, för att med buss ta sig de sju milen till förintelselägret där över en miljon liv släcktes under fem år. Inklusive lärare, skolsköterska och kurator reser totalt 240 personer; samtliga elever förutom ett fåtal ensamkommande flyktingbarn som saknar pass.

På grundskoleförvaltningen håller Johan Utter i ekonomin och han bedömer att den budgeterade miljonen inte räcker. ”Kostnaden ser ut att landa på 600-650 000 kronor per skola, så om det ges möjlighet till statsbidrag vore det förstås bra”, säger Utter.

Även i den preliminära budgeten för 2018 finns ”bara” en miljon avsatt för Auschwitz-resor. Grundskoleförvaltningens chef Pär Arvidsson Fäldt säger att om ambitionen att alla elever i årskullen, omkring 1 000 barn, ska få göra resan just till Auschwitz – som politiken vill – kostar det fyra-fem miljoner.

”Även en god tanke har ett pris”, säger han.

Bland alla hårda prioriteringar som krävs i en grundskola i Borås som växer med runt 300 barn per år framöver bör detta ändå detta ges företräde, och det är rimligt att staten bidrar. För det är ju som Stefan Löfven sa i söndags, efter att 20 juni i år ha besökt lägret tillsammans med överlevaren Livia Fränkel: ”Min resa (...) är den som har påverkat mig mest som statsminister. Vi har alla en skyldighet att lyssna på dem som överlevde. Att själva berätta för våra barn och barnbarn.”