Annons

Mikael Hermansson: Blåljug om migrationsavtalet visar bara på svaga argument

FN:s ramverk för hur migrationen ska hanteras ger möjligheter till globalt ansvarstagande. Det är politiskt viktigt, inte juridiskt tvingande.
Mikael HermanssonSkicka e-post
Kortledare • Publicerad 10 december 2018
Mikael Hermansson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
FN:s generalsekreterare Antonio Guterres, flankerad av FN:s migrationssändebud Louise Arbor, och Marockos utrikesminister Nasser Bourita, när ramverket för det som ska bli en icke-bindande resolution undertecknad i Marrakesh under måndagen.
FN:s generalsekreterare Antonio Guterres, flankerad av FN:s migrationssändebud Louise Arbor, och Marockos utrikesminister Nasser Bourita, när ramverket för det som ska bli en icke-bindande resolution undertecknad i Marrakesh under måndagen.Foto: Mosa'ab Elshamy

Migrationen i världen är inte en inrikesfråga eller något som varje enskilt land kan ge sig i kast med. Det krävs internationella överenskommelser,samarbete och gemensamma ambitioner. Ett bra steg på vägen mot ett globalt förhållningssätt togs under måndagen i Marrakesh i Marocko då 159 länder godkände FN:s globala ramverk.

Den smutsiga desinformationskampanj om avtalets innebörd, som bland annat pågår i sociala medier just nu, genomsyras av allt från flyktingskepsis till ren främlingsfientlighet. Men den visar bara det uppenbara, att de som måste ljuga för att motivera sina ställningstaganden saknar både anständighet och legitimitet. Det som man nu är överens om kommer inte att leda till att FN:s generalförsamling tvingar Sverige att ta emot ”440 miljoner flyktingar” som påstås. Eller att varje enskilt lands migrationspolitik som överlåtas till FN. Ramverket ska ligga till grund för en resolution som är icke-bindande. Däremot är den politiskt viktig, som en markering av att världens länder förstår allvaret.

Annons

Det faktum att ett litet antal välmående västländer inte gjorde det, däribland USA, Australien och Österrike, spelar i sammanhanget mindre roll. Det rådande politiska klimatet i dessa länder rår ändå inte på det faktum att världen måste hantera migrationsfrågan gemensamt. Det är i det sammanhanget som FN:s ramverk har en viktig funktion att fylla.

Annons
Annons
Annons
Annons