Annons

Amanda Broberg: Björklund: ”Jag avskyr när de lockar elever med iPads och gymkort”

Andra delen i serien av partiledarintervjuer från en förstagångsväljares perspektiv. Ledarsidans Amanda Broberg intervjuade Jan Björklund i Borås i fredags.
Amanda BrobergSkicka e-post
Publicerad 26 augusti 2018
Amanda Broberg
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Ledarsidans Amanda Broberg intervjuar partiledare Jan Björklund (L)  utanför Liberalernas valstuga på Stora torget.
Ledarsidans Amanda Broberg intervjuar partiledare Jan Björklund (L) utanför Liberalernas valstuga på Stora torget.

Varför ska man som förstagångsväljare rösta på Liberalerna?

– Skolan är vår viktigaste fråga. Och nu är det så att var sjätte elev går ut skolan med underkänt, det har aldrig varit så många. De ungdomarna kommer inte in på gymnasiet och riskerar att hamna i ett livslångt utanförskap. Det andra är integrationen. Vi kommer också få ett samhälle med stor social klyvning, om dem människorna som kommit till Sverige inte tillåts komma in i vårt samhälle. Det tredje är att vi tror starkt på det internationella samarbetet. De liberala värderingar som bär upp Västvärlden är också våra värderingar.

Annons

Om tio år när många i min ålder börjar familj, hur ser samhället ut så om ditt parti får bestämma?

– Då har vi en bättre skola, en bättre integrationspolitik och ett starkare rättssamhälle. Och det är fullt ut en del  i det internationella liberala samarbetet, med medlemskap i EU och Nato.

Många friskolekoncerner lockar i dag elever med ipads, lunch-och gymkort och datorer när unga ska göra sitt gymnasieval. Är det verkligen rimligt att de lockar med sådana förmåner?

– Nej, det är det inte. Sen ska jag säga att min son går på en kommunala gymnasieskola och de får också datorer. Jag upplever i och för sig att det har minskat något efter en väldigt kritisk debatt. Men jag avskyr sådant. Jag tycker skolor ska locka med goda kunskapsresultat och studieförutsättningar. Datorer kan ju vara en del i studierna såklart men däremot när man lockar med annat, så ska det inte gå till.

Många av de som gått hela sin skoltid med läroplanen Gy11 och nya betygssystemet, som Alliansen införde, ska nu rösta för första gången. Till alla som varit missnöjda med systemet, bland annat på grund av otydliga betygskriterier, vad vill du säga till dem?

– Jag håller delvis med om det. Dock ska man säga att 2011 års läroplan som gäller nu är mycket tydligare i kriterierna än den som gällde förut. Men de behöver förtydligas ytterligare, även om jag tycker att nya betygssystemet i grova drag är mycket bra. Det finns en justering jag gärna vill se och det är när man ska väga samman olika delmoment, du känner säkert till det?, säger Björklund menande och jag nickar, eftersom jag är en av alla de förstagångsväljare som gått i skolan med just det betygssystemet.

– Ibland blir sammanvägningsbestämmelserna där väl stränga, fortsätter Björklund. Så det är en av de första uppdragen skolverket kommer få efter valet.

Ni har en ofta uppskattad politik på områden som hbtq, miljö och jämställdhet som är viktiga frågor för unga. Ändå lyckas ni inte riktigt profilera er i de frågorna och många av dessa unga väljare funderar istället på att rösta på Centerpartiet. Känns inte det lite surt?

– Låt oss invänta valdagen, så får jag kommentera igen då. Än så länge är det inte så många som har röstat.

Vilket val var du förstagångsväljare i och vad röstade du på då?

– 1982. Jag röstade på Folkpartiet. Jag gick med i FPU redan i tonåren, och det var kontroversiellt i Skene där jag kommer från. Alla som var politiskt engagerade där var ju med i SSU eller Kommunistisk ungdom som det hette då. De borgerliga ungdomsförbunden fanns knappt ute på landsbygden. Så att gå mot strömmen lite, det har väl påverkat.

Annons
Annons
Annons
Annons