Begripligt avhopp från Moderaterna i Borås

Ledare Artikeln publicerades
Borås moské på Magasinsgatan drivs av Islamiska kulturföreningen, vars ordförande nu avsagt sig sin kandidatur för Moderaterna i Borås.
Borås moské på Magasinsgatan drivs av Islamiska kulturföreningen, vars ordförande nu avsagt sig sin kandidatur för Moderaterna i Borås.

Islamiska kulturföreningens ordförande Ahmed Mohamed har avsagt sig sin kandidatur till kommunfullmäktige i Borås för Moderaterna.

 

Det var väntat. Det var nödvändigt. Men avhoppet påminner också om diskussionen om hur de etablerade partierna bättre kan öppna sig för och integrera människor med annan kulturell och religiös trosuppfattning i partiarbetet än den typiska.

Bakgrunden till Ahmed Mohameds beslut att avsäga sig kandidaturen till kommunfullmäktige var den ledare som BT publicerade för en vecka sedan. Den ifrågasatte det rimliga i att Islamiska kulturföreningen, som driver Borås moské på Magasinsgatan, tar emot kommunala bidrag samtidigt som den inte ville svara på BT:s frågor hur den ser på konsekvenserna för den som vill lämna islam, så kallad apostasi.

Den omedelbara orsaken till BT:s fråga var de uttalanden som framträdande svenska imamer gjort i Dagens Nyheter.

Dagen efter att ledaren i BT publicerades valde Ahmed Mohamed att meddela Moderaterna att han inte längre kandiderar. Som motiv gav han att ju längre diskussionen om honom pågår, ju mer skadas partiet.

På moskéns sajt har föreningen nu bemött BT:s ledare. Den skriver att ”vi har absolut ingen skyldighet att ge svar eller medverka i era artiklar för att fylla ut en sida eller två i er tidning, även om ni tycker så” och att ”moskéns styrelse har faktiskt aldrig stött på någon muslim som har kommit till föreningens träffar och förklara sig som numera icke-muslim”.

Däremot utvecklar föreningen inte hur den ser på imamernas uttalanden om apostasi, vilket våra frågor handlade om. Man skriver dock att ”moskéns styrelse har faktiskt aldrig stött på någon muslim som har kommit till föreningens träffar och förklara sig som numera icke-muslim (...).”

Enligt uppgifter till ledarsidan hade Moderaternas partikansli i Stockholm reagerat och ifrågasatt lämpligheten av Boråskandidatens namn (om än placerad på 35:e plats på valsedeln). Det är förstås ovanligt och anmärkningsvärt, men känsligheten för att ta lätt på extremismkopplingar har ökat. Minns Centerpartiets blixtsnabba sparkande av nämndemännen vid Solna tingsrätt i våras, eller Miljöpartiets och Socialdemokraternas hantering av Mehmet Kaplan respektive Omar Mustafa. För att inte tala om Sverigedemokraternas ständiga brandkårsutryckningar.

Moderaternas kretsordförande i Borås Hasse Ikävalko säger att han och partiet i Borås beklagar Mohameds återtagna kandidatur med tillägget att ”utifrån situationen var det nog det bästa som kunde ske”.

Ikävalko efterlyser den diskussion som vi berörde i inledningen av denna text: ”Hur ska vi få in människor människor med en annan kultur, som aktiva muslimer, i politiken? Vi som jobbar med politik kan medielogiken men det gör ju inte alla, som hur det fungerar när man blir ombedd att svara på medias frågor. Jag kan vara självkritisk, kanske borde jag ha kunnat rusta honom bättre”.

Partiet Hizb ut-Tahrir kampanjar nu för att människor i n t e ska delta i valet 9 september.
Partiet Hizb ut-Tahrir kampanjar nu för att människor i n t e ska delta i valet 9 september.

Ikävalko säger också att det måste vara bättre att det partisystem vi har kan vara relevant, kan gälla, oavsett trosuppfattningar. Om detta har han förstås alldeles rätt. Det vore till exempel förfärligt om muslimer skulle vända sig till partier som Hizb ut-Tahrir, som just nu utanför moskéer i Sverige aktivt försöker övertyga om att människor i n t e ska delta i valet; ”Använd din röst men inte till valet!”, skriver partiet i annonserna.

Den stora gruppen muslimer i Borås är inte knuten till Islamiska kulturföreningen, det bör poängteras. Men denna förening och moské får räkna med att frågorna fortsätter att ställas, så länge den söker kommunens stöd. Den hållning som nu redovisas på sajten är ett välkommet steg på vägen. Tystnad är det inte.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.