Bakslag för toleransen

Ledare Artikeln publicerades

Svenska Dagbladets ledarsida har återigen avslöjat att Ungdomsstyrelsen betalat ut bidrag till organisationer som sprider ett anti-demokratiskt budskap.

I våras handlade det om Troende Unga Framtida Förebilder som med hjälp av skattemedel flög in hatpredikanten Bilal Philips. Nu berör det en annan islamistisk organisation, Sveriges Imam Förbund (SIF), som år 2009 fick 416.000 kronor från Ungdomsstyrelsen för att motverka islamofobi och rasism. På webbsajten muslim.se har SIF dock pläderat för dödsstraff för homosexuella och spridit klassiska anti-semitiska föreställningar som att judarna styr världsekonomin.

Enligt Ungdomsstyrelsenska SIF redovisa vad de gjort med pengarna den sista juli denna månad. Det finns efter det ingen anledning för myndigheten att ge organisationen ytterligare projektpengar. Skattemedel ska inte användas till att sprida anti-demokratiska hatbudskap.

Ungdomsstyrelsen bör också se över sin uppföljande verksamhet. Även kommunistiska organisationer med en anti-demokratisk agenda har tidigare tagit emot medel.

Ledarsidans avslöjande är ett bakslag för förståelsen av islam och ger extra ammunition åt anti-muslimska krafter. Det var väl ingen slump att Sverigedemokraternas William Petzäll snabbt gick ut och ondgjorde sig över de islamistiska hatorganisationerna på debattsajten Newsmill.
SIF:s agerande är dessutom en förlust för framväxten av en svensk och europeisk form av islam, en islam som är förenlig med västerländsk demokrati och västerländska fri- och rättigheter.

Men man bör hellerinte låta enstaka islamistiska organisationers övertramp bli en ursäkt för att dra in pengar till samtliga trossamfund vilket är en åsikt som hörts i den snabbt uppblossade debatten.

Att tala om dödsstraff för homosexuella kan utgöra ett brott mot tryckfriheten. Men ett kristet, judiskt eller muslimskt samfund kan inte förväntas dela alla delar av den svenska värdegrunden för att motta statliga bidrag. Det vore att på ett påtagligt sätt begränsa åsiktsutrymmet i Sverige.

Det är viktigt att dra en skiljelinje mellan hets mot judar och exempelvis synen på abort. Samfundens goda arbete bör inte inskränkas, däremot måste det råda nolltolerans mot hatpropaganda.

Ledarredaktionen