Assimilation är ingen bra svensk tradition

Kortledare Artikeln publicerades
Alla behöver inte äta skinka för att vara svenskar.
Foto: Robin Haldert / TT
Alla behöver inte äta skinka för att vara svenskar.

I en debattartikel i Aftonbladet (27/12) skriver Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor att ett land utan traditioner är ett tråkigt land. En gångbar ståndpunkt så här i juletider.

I en debattartikel i Aftonbladet (27/12) skriver Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor att ett land utan traditioner är ett tråkigt land. En gångbar ståndpunkt så här i juletider. Men inlägget handlar mindre om julen än om – invandringen. KD-ledaren menar att traditioner i sig är en förutsättning för integration.

Problemet med debatten om ”svenska traditioner” är naturligtvis inte att den skulle vara oviktig. Snarare är det den växande fientligheten mot andra kulturer än den svenska som spökar, vilket inte minst den urspårade debatten om såväl halalslakt som böneutrop visar.

Svenska traditioner är viktiga. Och som Busch Thor skriver - ett land utan traditioner är ett tråkigt land. Det måste betyda att även människor från andra länder får ta med sig sina traditioner hit, och att dessa får lov att vara betydelsefulla för dem. Att de får behålla sina, men ändå ges möjlighet att delta i de svenska – det är integration på riktigt. Traditioner har ett egenvärde, men de har inget egenvärde bara för att de är svenska.

Tycker man så är det assimilation man vill uppnå, inte integration.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.