Är skattebetalarna lika lyckliga?

kortledare Artikeln publicerades
Drygt 6000 kronor i månaden utan motkrav från staten, skulle det göra Sverige till Lyckans land?
Foto: Anders Wiklund/TT
Drygt 6000 kronor i månaden utan motkrav från staten, skulle det göra Sverige till Lyckans land?

Grattis pengar från staten kan göra dig lycklig. Men blir skattebetalarna lika lyckliga?

Under våren 2018 bestämde sig den finska regeringen för att skrota försöken med medborgarlön. Att ge närmare 6000 kronor till 2000 finländare mellan 25 och 58 år gav inte den effekt som den borgerliga regeringen var ute efter: Att fler skulle söka sig till arbetsmarknaden utan så mycket byråkrati. Ledighetspengarna skulle göra det billigare för staten – arbetslöshetsersättningen ligger i snitt på 11 300 kronor i månaden – och lättare för företagen att få tag i personal. Men medborgarlönsförsöket omfattade ingen arbetsplikt som a-kassan gör; deltagarna var fria att göra vad de ville.

Nu har försöket utvärderats. Det visade att inga av de förhoppningar som ställts till medborgarlönen förverkligades. Men i ett avseende kan forskarna konstatera en förändring: De som fick pengar utan motkrav känner sig lyckligare och friskare än den kontrollgrupp som de jämfördes med.

Hur lyckliga de finska skattebetalarna känner sig efter att ha betalat ledigheten har ännu inte utretts.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.