Annons

Är den amerikanska saken vår?

Enligt färska siffror har endast 17 procent i Sverige förtroende för Donald Trump och utanför USA har bara en av fyra en positiv bild av den amerikanska presidenten. Trump är med andra ord omåttligt impopulär – men inte är det särskilt överraskande.
Publicerad 3 oktober 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
Den amerikanske presidenten Donald Trump är inte populär utanför sitt land, och det är lätt att häckla honom. Men det är bara destruktivt att dumförklara väljarna so röstade fram honom.
Den amerikanske presidenten Donald Trump är inte populär utanför sitt land, och det är lätt att häckla honom. Men det är bara destruktivt att dumförklara väljarna so röstade fram honom.Foto: Susan Walsh

Mönstret är liknande i resten av Europa och Västvärlden. I Frankrike har endast 10 procent förtroende för honom, i Tyskland 9 procent. Men å andra sidan har väl inte Trump varken karaktären, eller ens ambitionen att samla popularitetspoäng i Europa. Det finns ju en person som han är så populär hos att det räcker och blir över – han själv.

Att häckla Donald Trump är lätt, men knappast konstruktivt. Visst kan man skratta, men världspolitiken är ingen komedi. Det är en verklighet, och framför allt är det en verklighet och en en bild av verkligheten som de amerikanska väljarna valde och röstade på.

Annons

Europeiska länder med färre invånare, ofta en trygghet i form av EU-medlemskap och en välfärdstradition har en verklighet som är långt ifrån Förenta staterna med sandet som blev till guld för att sen rosta längs stålbältet. I USA är principen om att äga stark, och välfärd av europeisk omfattning skulle snarare ses som ett omyndigförklarande av många. De konservativa värderingarna är starka och brett accepterade. Jänkarna älskar sitt land. Stolthet över det egna och fördom mot det gemensamma i form av stor välfärd och det politiska etablissemanget sammanfattar någorlunda den amerikanska mentaliteten.

Att därför förvänta sig att Trumps bristande popularitet utanför USA:s gränser är särskilt  relevant är onödigt. Trots att globaliseringen gör att USA påverkar även andra länder, så är det inte heller europeer som ytterst tar konsekvenserna av Trumps politik och presidentskap.

Att dumförklara amerikanska väljare för att Trump framstår som dumheten själv är nedlåtande och destruktivt. istället borde Europa i högre utsträckning dra lärdom från den populism som i november 2016 gick segrande ur det amerikanska valet. Att förstå den mannen och hur han resonerar verkar vara en nästintill omöjlig uppgift. Att däremot försöka förstå USA som land och därmed varför deras väljare röstat som de gjorde är nyttigt.

Alla de som inte är Born in the USA som Springsteen sjunger får gärna tycka om Trump. Men det är inte de som avgör vem som är amerikansk president.

För att undvika ytterligare Trumpifiering borde politiker och väljare istället lära sig av den amerikanska läxan, och göra den bättre där hemma.

Amanda BrobergSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons