Applåder för en ny värld

Borås Artikeln publicerades

Staffan Johanssons målning fångar drivkrafterna bakom en ny och ond världsordning.

En målning av Staffan Johansson, konstnär från Örby. En målning som fångar något viktigt i den värld som vi ser förändras, menar BT:s chefredaktör Stefan Eklund.
En målning av Staffan Johansson, konstnär från Örby. En målning som fångar något viktigt i den värld som vi ser förändras, menar BT:s chefredaktör Stefan Eklund.

Mitt i den vackra sommaren mejlade Örby-konstnären Staffan Johansson en bild till mig. Den visade en av hans målningar. Han skrev att han hade gjort den i höstas och att den ”kändes viktig” men att han inte hade någon utställning på gång. Om ”det skulle slumpa sig” att BT fick någon användning för den så var det fritt fram. Ni ser målningen här ovan. Jag tycker också att den är viktig. Ja, den lämnar mig inte i fred.

Ni känner förstås igen dem: Tre presidenter, Kinas Xi Jinping, USA:s Donald Trump och Rysslands Vladimir Putin. De står och ser på en tavla. De applåderar. Vad tror ni att tavlan de applåderar föreställer? Låt mig återkomma till det.

Det här är en bild av en ny värld. Att Ryssland och Kina inte har någon demokratisk tradition och inte heller presidenter som önskar ändra på det är inte nytt. Men att USA har en president som öppet föraktar företrädare för demokratiska länder och uttrycker sin respekt för ledare som Putin – det har kastat om världsordningen. Så när jag ser Staffan Johanssons målning reagerar jag inte på urvalet. Dessa tre ledare hör ihop, de är samma andas barn. Makt och egen ära är deras mål, nationalism och främlingsfientlighet deras medel.

Man skulle lätt (ja, inte jag, men Staffan Johansson…) kunna måla dit några till av dagens ledande politiker. Ungern, Polen och Turkiet styrs av män med samma världsbild som de tre på målningen. I Indien har en våldsam nationalism vuxit i styrka under en stark ledare. Brasilien och Filippinerna regeras av politiker som gärna tar lagen i egna händer. Det finns fler exempel. De demokratiska idealen har inte varit så ifrågasatta sedan mellankrigsperioden. Det är dystert. Det finns anledning att känna en stor oro inför framtiden. Staffan Johanssons målning fångar den oron.

Staffan Johansson har skildrat kostymklädda män i maktmiljöer tidigare. Det har funnits en suggestion och en stark laddning i de målningarna. Det gör det även i denna målning. Men den är konstnärligt riskabel. Att måla kända politiker utifrån ett kritiskt perspektiv kan bli platt och plakatliknande. Men Staffan Johansson undviker det genom att föra in något gåtfullt i målningen. De applåderar. Och som sagt, vad applåderar de?

Staffan Johansson ger inget svar på det, men låt mig ge er min tolkning: Jag tror att tavlan de applåderar är just den målningen vi ser här ovan, Staffan Johanssons målning. De applåderar sig själva.

För det är en del av den nya världsordningen. Den nya världsordningens ledare är egoistiska och självförhärligande. Det är därför de ljuger så obehindrat. De anser att när de säger något så blir det per definition sant. Det självförhärligande draget överför de till att gälla deras nationer. ”America first” – en slogan använd av Trump, i undertexten till den finns ett förakt för internationell solidaritet som den till exempel manifesteras via FN.

Världen förändras nu, till det sämre. Vi oroas av tecknen på det, via nyhetssändningar och politiska skeenden. Staffan Johanssons målning fryser den förändringen för en kort stund och låter oss se dess drivkrafter. Det är i all sin åskådlighet, genom färgerna och kompositionen, en vacker målning. Men det är ingen vacker syn.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.