Apoteken flyttar ut på nätet

Ledare Artikeln publicerades
Näthandeln konkurrerar ut allt fler Apotek. utvecklingen är förrhoppningsvis bra.
Foto: Gorm,Kallestad
Näthandeln konkurrerar ut allt fler Apotek. utvecklingen är förrhoppningsvis bra.

Näthandeln för mediciner ökar och gör att antalen fysiska Apotek minskar, rapporterar TT. Låt inte de digitala apoteken gå samma olyckliga väg som den digitala vården.

I måndags (19/11) skrev BT:s ledarsida om riskerna med vårdappar. Men det är inte bara vården som digitaliseras – även apoteken flyttar ut på nätet, och pressar tillbaka den fysiska läkemedelshandeln.

Att näthandeln konkurrerar ut apoteken är dock en mer välkommen utveckling än att appar konkurrerar ut vården. Vådapparna har nämligen gjort sig skyldiga till en del missar när det kommer till att skriva ut recept på läkemedel. I ett fall skrevs antibiotika ut, utan att tester gjorts.

Att näthandeln för läkemedel blir smidigare är bra – och mindre osäkert än att få vård digitalt. Men det krävs också att den ökande näthandeln för läkemedel aktivt jobbar för säker handel, där inga överkonsumtion tillåts ske.

Förhoppningsvis kan de digitala apoteken lära sig av vårdapparnas misstag.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.