Använd väktare med förnuft

Ledare Artikeln publicerades
MALM÷ 20180108 
V‰ktare p plats och lappar p dˆrrarna som meddelar att lokalerna hÂlls st‰ngda vid Malmˆ universitet p mÂndagen. Studenter och personal vid Malmˆ universitet uppmanas arbeta hemifrÂn p mÂndag efter ett hot via mejl. 
Foto: Johan Nilsson / TT / Kod 50090
Foto: Johan Nilsson/TT
MALM÷ 20180108 V‰ktare p plats och lappar p dˆrrarna som meddelar att lokalerna hÂlls st‰ngda vid Malmˆ universitet p mÂndagen. Studenter och personal vid Malmˆ universitet uppmanas arbeta hemifrÂn p mÂndag efter ett hot via mejl. Foto: Johan Nilsson / TT / Kod 50090

Att polisens uppdrag i allt större utsträckning avlastas av vaktbolag är inte oproblematiskt. Det visar inte minst Expressens nya kartläggning över ordningsvakter.

Resultatet är skrämmande. Hela 170 personer med kopplingar till högerextremism och 120 personer som sen tidigare är dömda för allvarliga brott har fått jobb på vaktbolag.

Att personer som själva brutit mot lagen ska arbeta för att upprätthålla just lag och ordning är paradoxalt. Samtidigt så är väktare och ordningsvakters allt större roll i det arbetet ett resultat av en samhällsutveckling, där polisen går på knäna. I det läget kommer de privata vaktbolagen in i bilden. Trots sin korta utbildning på knappt två veckor så får ordningsvakter i allt högre utsträckning bistå polisen i deras uppdrag. I dag har hela 54 kommuner patrullerande ordningsvakter på en eller flera platser, enligt en granskning som Ekot gjort.

Att människor som sedan tidigare är lagförda för allvarliga brott för jobb på vaktbolag kan få många att se rött. Samtidigt måste människor som avtjänar sina straff - och därmed sonat sitt brott - kunna komma tillbaka till samhället. En avgörande del i det är att kunna få ett arbete. Men det tåls att ifrågasätta om ordningsvakt verkligen är det lämpligaste yrket för denna grupp.

Samtidigt är det av yttersta vikt att denna kartläggning inte leder till ett konspiratoriskt förhållningssätt gentemot yrkeskåren. Ett tankegods som har sina rötter hos vänstern och vars syfte är att svartmåla polis och ordningsvakter, ofta genom att anspela på att de skulle ha rasistiska motiv och vara benägna att ta till övervåld. Att ett hundratal ordningsvakter har kopplingar till högerextremism är allvarligt. Men det är inte synonymt med att hela yrkesgruppen skulle vara främlingsfientlig.

Det skifte som yrket ordningsvakt nu går igenom har inte skett i ett vakuum, utan är en del av en större samhällsutveckling. Polisen är överbelastad och polisbristen stor. Det säger sig självt att det är enklare att lova fler ordningsvakter, vars utbildning tar två veckor, än att lova fler poliser vars utbildning är två år. Men det innebär också att ordningsvakter har långt ifrån samma kompetens som en polis.

Ordningsvakter och väktare kan inte ersätta polisen. Ändå är det exakt en sådan utveckling vi ser, när de exempelvis har patrullerande uppdrag i ett stort antal kommuner. När ordningsvakternas uppdrag blir tyngre så blir också riskerna med att fel personer har dessa yrken större. I ljuset av de befogenheter yrkesgruppen har blir det särskilt uppenbart - och allvarligt.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.