Alliansens MP-snyting träffar rätt men missar målet

Ledare Artikeln publicerades

När fyra Alliansföreträdare i en debattartikel klipper till Miljöpartiet för att det inte är ”moget att ta ansvar för svenskarnas framtida pensioner” träffar slaget.

Hittills har de gröna med eftertryck visat att man inte är mogna att ta regeringsansvar. Att tro att ett tillväxtfientligt parti vill ta ansvar för ett pensionssystem som i sina väsentligaste delar bygger på tillväxt, det är inte trovärdigt.

Men samtidigt förklarar det varför Stefan Löfven försökte smyga in det parti som allt sedan pensionsöverenskommelsen varit en skeptisk kritiker, och dessutom ge det veto: Han hade väl inget annat val än att lyda.

Regeringens syn på samarbetehar varit lika svag som dess handlag. Löfven borde först ha avkrävt MP en lojalitetsförklaring, sedan kunde han inlett förhandlingar med Alliansen om de gröna skulle få ingå. Om inte för sin egen skull, så i alla fall för pensionärernas.

Alliansens debattartikel träffade en öm punkt. Men om de fyra partiernas representanter inte dyker upp i pensionskommittén, då missar stjärnsmällen sitt mål.

Det enda tänkbara sättet att agerai det här läget är att delta och göra det jobb som Löfven struntat i att göra; att få fram en tvingande överenskommelse att Miljöpartiet inte har för avsikt att riva upp pensionsöverenskommelsen.

Att göra något åt de grönas allt annat än hållbara tillväxtmotstånd går nog inte i ett slag.

Ledarredaktionen