Aktivisterna är inga djurvänner

Ledare Artikeln publicerades
Lamm på grönbete. Hoten mot bönder med djur ökar.
Foto: Thomas Warnack
Lamm på grönbete. Hoten mot bönder med djur ökar.

Djurrättsaktivisters hot mot svenska lantbrukare ökar, samtidigt som Sverige är ett av de länder i världen som har bäst djurskydd.

Nyligen åtalades fem aktivister för olaga intrång på Kronfågels slakteri utanför Katrineholm. De åtalade ska ha filmat inne på slakteriet, vilket är förbjudet, för att sedan ladda upp videon i en Facebookgrupp för aktivister. Detta är bara ett av många exempel på en allt mer extrem djurrättsrörelse i Sverige.

Enligt en granskning som Göteborgs Posten gjort så har hot och attentat mot lantbrukare, i synnerhet i västsverige, intensifieras. De senaste tre åren rör det sig om drygt 200 dåd som skadegörelse, telefonterror och direkta mordhot, riktade mot lantbrukare. De som verkar ligga bakom aktionerna är en extremt falang i den västsvenska djurrättsrörelsen.

BT har tidigare skrivit om den ökade hotbilden och den allt mer radikala djurrättsrörelsen. Även i Sjuhärad, liksom resten av Västsverige, är rädslan för hot och direkt skadegörelse mot gårdar och anläggningar utbredd.

De mer militanta aktivisterna tycks ha gått från attacker mot främst minkfarmar till utökade måltavlor som innefattar allt från kött- och mjölkbönder till äggproducenter. Det med andra ord inte bara aktionerna som ökat. Måltavlorna har blivit fler, och i det finns indikationer på en allt mer radikal djurrättsrörelse, där livsmedelsproduktion via djurhållning i sig anses som lovligt byte för hot och attacker.

En av de mest extrema organisationerna, Djurfront, vill att alla djur ska “befrias”. Det är inte längre slakt eller dåligt djurskydd som möter kritik – utan all typ av djurhållning.

Sverige är ett av de främsta länderna när det kommer till djurskydd. Svensk djurhållning är omgärdat av regleringar för att djuren ska leva så drägligt som möjligt. Men de militanta djurrättsaktivisterna är inte intresserade av att stärka djurskyddet, eller att opinionsbilda för detta efter de demokratiska spelreglerna. Det är därför som de extrema aktivisterna också blir ett allt större problem.

Ty det är en sak att anse att djur borde åtnjuta samma rättigheter som människor, att välja bort animalisk kost av sådana skäl och att i värderingar och handling vara en djurvän. Men de aktivister som hotar och trakasserar lantbrukare har för länge sedan passerat en gräns där deras engagemang i något avseende kan beskrivas som gott.

Lantbrukare som varje dag vårdar sina djur efter de strikta regelverk kring djurskydd och väljer en tillvaro där de är ständigt närvarande, trots svåra förutsättningar för lantbruk i dag. Och en grupp militanta aktivister som hotar de bönder som lägger tid och omsorg på att ta hand om sitt boskap.

Handen på hjärtat – vem är egentligen de sanna djurvännerna här?

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.