Åkesson har rätt – högerextrem är ett fult ord

Ledare Artikeln publicerades
Jimmie Åkesson
Foto: Per Groth/TT
Jimmie Åkesson

Det pågår en högerextrem mobilisering i Europa. Jimmie Åkesson gillar inte att bli förknippad med den.

Knappt hade regeringsförklaringen levererats under måndagsförmiddagen förrän Jimmie Åkesson (SD) var klar med sin kommentar: ”Det står inte rakt ut, det är en massa fula ord, men det handlar om oss”. ( DN 22 januari)

Och för en gångs skull har Åkesson rätt i åtminstone ett avseende, nämligen att statsministerns inledande ord om att ”högerextrema rörelser breder ut sig i Europa” sannerligen berör honom och hans parti.

Det finns många sätt att etikettera SD och partiets politik, som bland annat högerpopulistiskt och nationalkonservativt. Men utifrån vad enskilda förtroendevalda, riksdagsledamöter och kommunpolitiker i olika sammanhang ger uttryck för, torde ”högerextrema” i det avseendet vara synnerligen relevant. Hittills har vi fått se otaliga exempel på allt från antisemitism, islamofobi, HBTQ-hat och uppenbar rasism.

SD uppvisar en människosyn som gör skillnad på människor utifrån etnisk härkomst, inte minst manifesterad från talmansstolen i Sveriges riksdag.

Så ja, det är nog ofrånkomligt att regeringsförklaringens inledning faktiskt handlar om SD. Men visst, om Jimmie Åkesson ser ordet ”högerextrem” som fult får vi vara glada för det lilla. Sedan återstår bara att se om denna reaktion leder till nya steg i rätt riktning.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.