Adaktusson: S relativiserar våld och terror

Ledare Artikeln publicerades
Marita Ulvskog (S) i mitten poserar med bild på Marwan Barghouti, Barghouti är dömd för fem mord -  bland annat på en ensam kristen munk.
Foto:S i Europaparlamentet
Marita Ulvskog (S) i mitten poserar med bild på Marwan Barghouti, Barghouti är dömd för fem mord - bland annat på en ensam kristen munk.

Socialdemokraterna måste sluta att bagatellisera terrorn som riktas mot Israel.

Sedan den rödgröna regeringen tillträdde har åtskilliga utrikespolitiska debacle svärtat ner Sveriges anseende i omvärlden. Blidkandet av diverse diktaturregimer för att värva röster inför Sveriges kandidatur till FN:s säkerhetsråd är ett exempel, fientligheten mot Israel med raserade diplomatiska relationer som följd, är ett annat.

I ett av sina första utrikespolitiska beslut valde regeringen att utan folkrättsligt stöd villkorslöst erkänna en palestinsk stat. Sedan dess har den antiisraeliska politiken fortsatt med en erbarmlig rad av illasinnade uttalanden från Margot Wallströms sida. Resultatet är att Sverige idag är det enda av EU:s 28 medlemsländer med en utrikesminister som inte är välkommen att besöka Mellanösterns enda demokrati.

Regeringens rigida Mellanösternpolitik och socialdemokratins vådliga syn på den arabisk-israeliska konflikten går igen även bland socialdemokratiska parlamentariker här i Bryssel. Marita Ulvskog som är de svenska Socialdemokraternas gruppledare i Europaparlamentet har på sistone visat prov på samma dåliga omdöme som Wallström.

I anslutning till Europaparlamentets plenisal valde Ulvskog för ett par månader sedan att tillsammans med några kamrater ståta med en stor bild föreställande Marwan Barghouti. Eftersom Barghouti är fängslad palestinsk terrorist, dömd för flera mord och mordförsök på civila israeler, blev reaktionerna starka.

Ulvskog ombads förklara sig och talade då överslätande om en symbolisk manifestation för att protestera mot förhållandena i israeliska fängelser. Något avståndstagande från terrorhandlingar hördes inte, inte heller några protester mot förhållandena i ökända palestinska fängelser.

I egenskap av vice ordförande i Europaparlamentets delegation för förbindelserna med palestinska områden bidrar Marita Ulvskog till en djupt ensidig och obalanserad syn på Mellanösternkonflikten. Israel utmålas konsekvent som roten till allt ont, medan det palestinska ledarskapet framställs som hedervärda politiska företrädare utan ansvar för våld och terrordåd. 

I linje med detta arrangerade Ulvskog och hennes Palestinadelegation för några veckor sedan ett seminarium med medverkan av släktingar till terrordömda palestinier. Dessa terrorister är behandlade som hjältar i palestinska områden, ofta får de skolor eller andra offentliga byggnader uppkallade efter sig medan deras släktingar kan kvittera ut lön direkt från Palestinska myndigheten.

Att erbjuda en offentlig plattform för dessa personer i Europaparlamentet är självklart olämpligt och oacceptabelt, särskilt i en tid när terrorn rasar med stigande intensitet i såväl Europa som Mellanöstern. Detta påpekade jag tillsammans med 16 kolleger från olika partigrupper i en skrivelse till Europaparlamentets talman, som svarade med en tydlig uppmaning till Palestinadelegationen; betänk ert ansvar, Europaparlamentet får aldrig vara en plattform för terrorstöd.    

  Som kristdemokratisk parlamentariker och ordförande i Vänskapsförbundet Sverige-Israel vill jag bidra till en diskussion där säkerhetshoten och terrordåden mot Israel inte bagatelliseras. Ofta sägs i debatten att den palestinska terrorismen måste sättas in i ett större sammanhang och att den arabisk-israeliska konflikten är komplicerad. Detta kan låta rimligt i sak, samtidigt är risken uppenbar att den typen av resonemang bidrar till att relativisera terrorhandlingar mot oskyldiga civila.

Hur komplex situationen än är, hur vi än ser på gränsdragningar och skuldfördelning får vi aldrig vackla i inställningen till terrorismen. Att Socialdemokraterna genom sin fientlighet mot Israel gör just det är både dystert och svårbegripligt.