Adaktusson: Håll trycket uppe mot Saudiarabien

Mitt Europa Artikeln publicerades
Frankrikes president Emmanuel Macron på besök hos Saudiarabiens nye ”starke man”, kronprins Mohammed bin Salman.
Foto: Untitled
Frankrikes president Emmanuel Macron på besök hos Saudiarabiens nye ”starke man”, kronprins Mohammed bin Salman.

Ska affärsutbyte och ekonomiskt samarbete lyckas bidra till förändringen av Saudiarabien måste det kombineras med ett tydligt budskap om mänskliga rättigheter.

Häromveckan besökte jag Saudiarabien, som en del av en officiell delegation från Europaparlamentet. Europas relationer med Saudiarabien är en komplex fråga, där balansgången mellan diplomati, geopolitik, demokrati, ekonomi och mänskliga rättigheter långt ifrån är självklar. Jag och mitt parti brukar tala om en värderingsburen utrikespolitik. Det betyder i klartext att i denna snårskog av avvägningar måste frågan om mänskliga rättigheter alltjämt stå i centrum för dialogen.

Förra helgen rapporterades om stora politiska förändringar i diktaturens Saudiarabien. Ett antal av det saudiska kungahusets medlemmar, liksom flera ministrar, avpolletterades plötsligt, och anglades för korruption. Detta sker i en tid när Saudiarabien säger sig genomföra omfattande reformer. Den nyligen utsedda kronprinsen Mohammed bin Salman vill signalera förändringsvilja och modernisering.

Detta är bilden som satts i internationell media, och det var också detta budskap som mötte mig och tre kollegor under vårt besök i landet. Under våra dagar i landet förde vi samtal med ministrar, ledamöter i parlamentet och företrädare för kungahuset. Den saudiska utrikesministern gick så långt om att beteckna den rådande reformagendan som ”en revolution”.

I årtionden har omvärldens bild av Saudiarabien präglats av allvarliga människorättsbrott. Inte minst från europeiskt håll har kritiken, på goda grunder, varit omfattande. Olika utspel om reformer, för att förändra denna bild, har letat sig ut i internationell media. Tidigare i våras hamnade nyheten om att kvinnor nu ska tillåtas köra bil i Saudiarabien i nästan samtlig västerländsk nyhetsmedia. Kronprinsens klargörande att landet ska stå för ”moderat islam”, ökad öppenhet och kamp mot extremism, har också skapat rubriker världen över.

Att diktaturer reformeras ska naturligtvis välkomnas. Det gäller även när stegen är små, och när motiven närmast verkar vara PR-mässiga.

Med detta sagt är det också viktigt att understryka att detta sker i en tid då den utrikespolitiska dimensionen vad gäller Saudiarabien är djupt problematisk. Även om regimens deltagande i kampen mot Islamiska staten fått uppskattning från Europa och USA, överskuggas det i stora delar av andra utrikespolitiska dimensioner. En djup konflikt med grannlandet Qatar, anklagelser om grova övergrepp i det krigshärjade Jemen, och konfliktytan mellan Iran och Saudiarabien verkar öka dagligdags.

Samtidigt, trots bilden av reformer och modernisering, ökar regimens brott mot den egna befolkningen. Amnesty International menar att kränkningarna av de mänskliga rättigheterna sker i en större omfattning nu än tidigare. Pressfrihet, yttrandefrihet och föreningsfrihet kränks. Övergrepp och brutalitet i samband med polisingripanden rapporteras regelbundet. Tortyr, lika så.

Men i inofficiella möten med enskilda medborgare tonar också en bild av förändringsvilja fram. Inte minst det faktum att 70 procent av befolkningen ännu inte fyllt 30 år, bidrar till detta. Unga, utbildade medborgare, väl medvetna om den vidare innebörden av demokrati utgör ett hopp i ett totalitärt land.

Från Europas sida behöver vi hålla trycket uppe. Om vi på allvar menar att ekonomiskt samarbete och handelsutbyte är det effektivaste medlet för förändring måste vi också kombinera detta med ett solklart budskap om mänskliga rättigheter.

Om skribenten

Lars Adaktusson

Adaktusson är Europaparlamentariker för Kristdemokraterna.

Visa mer...