Adaktusson: Alltfler politiska ledare sviktar i relation till det auktoritära Ryssland

Ledare Artikeln publicerades
Marine Le Pen och Vladimir Putin trivs tillsammans.
Foto:Mikhail Klimentyev
Marine Le Pen och Vladimir Putin trivs tillsammans.

Det ryska inflytandet i östra Europa är påtagligt. Ukrainas befolkning lider alltjämt under ryska provokationer som tar sig uttryck i både militär annektering och desinformationskampanjer. Trots detta pågår en positiv demokratisk utveckling i landet.

Europaparlamentet har därför i veckan godkänt slopandet av viseringskravet för ukrainska medborgare. Beslutet bekräftar EU:s stöd till Ukraina och den symboliska betydelsen ska inte underskattas.

Den olagliga annekteringen av Krim och staden Sevastopol har åtföljts av rysk propaganda som undergräver den ukrainska nationen. Samtidigt pågår strider i områdena kring Donetsk och Luhansk i östra Ukraina, som inte sällan utvecklas till regelrätta offensiver från pro-ryska separatister. Det inträffade senast i månadsskiftet januari-februari.

Trots detta har Ukraina stegvis under senare år lyckats stärka landets institutioner. EU:s framstegsrapporter visar på att regeringens arbete ger resultat, vilket även president Porosjenko framhåller. Utvecklingen är nödvändig eftersom ett välmående Ukraina med starka band till EU är viktigt för både landets framtid och regionens säkerhet.

Som gensvar på denna utveckling och den ukrainska regeringens fortsatta reformengagemang har EU valt att fördjupa samarbetet med landet. Sedan 2014 har förhandlingar pågått och i veckan nådde dessa en milstolpe när Europaparlamentet beslutade om ökad rörlighet mellan unionen och Ukraina.

Att Europa närmar sig Ukraina och ger sitt politiska stöd för en demokratisk utveckling är dock inte en självklarhet. Alltfler politiska ledare sviktar i relation till det auktoritära Ryssland. Mest oförblommerade i stödet till Moskva är extremistpartierna till vänster och höger- för bara några veckor sedan besökte Marine Le Pen sin god vän Vladimir Putin i Kreml.

Viseringsliberalisering för EU:s östliga partners har länge varit en framgångsrik metod för att skapa kontakt människor emellan och stödja en reformpolitik i våra östra grannländer. Att Ukraina nu ingår i ett viseringsfritt system innebär att dess 45 miljoner medborgare inte behöver söka visum när de reser till ett EU-land. I samma process förstärker EU passkontrollerna till de länder som tidigare slutit liknande avtal med unionen.

Samtidigt finns det fortsatt utrymme för utveckling. Ukraina har i förhandlingarna med EU ställt sig bakom en ambitiös reformagenda, som bland annat omfattar en strategi för att uppnå en mer interaktiv och professionell statsförvaltning. Parallellt måste Ukrainas företags- och investeringsklimat ta steg framåt för att nå långsiktig tillväxt och välstånd. Dessutom måste de demokratiska institutionerna bli än mer motståndskraftiga mot korruption och pro-ryska influenser.

EU står bakom Ukrainas rätt till frihet och självbestämmande i relation till Ryssland. Veckans beslut om ett ytterligare närmande till Ukraina är ett viktigt steg på vägen mot självständighet och territoriell integritet.