Läsvärt

Våren går i starka färger

Läsvärt Artikeln publicerades

Våren 2011 är de starka, klara färgernas och de tydliga mönstrens vår.

Kombinera med en lös 70-talssilhuett och du är hemma.

Efter en höst och vinter av understatements i såväl färgskalor som skärningar, kommer nu nya bud för våren 2011. Var beredda på en modeoptimistisk explosion av färger och mönster, av ett sällan skådat slag.

– Både internationellt och i Sverige finns mer hoppfullhet och experimentlusta nu, säger Lotta Ahlvar, vd på Svenska Moderådet.

Klara färger

Färg är det som tydligast kunnat skönjas på catwalks från London till New York, från Paris till Milano. Klara och starka röda, blå och gröna färger - med accenten klargul som allra största trendfaktor. Men också de varma, brända nyanserna av korall, aprikos och vinrött har letat sig fram tillsammans med den starka trenden helvitt.

Från svenska designers håll är färgskalan som vanligt något lite mer nedtonad. Här blir de klara färgerna mer som accenter mot en lugn färgskala i khaki, vitt och grått.

Mönster och lätta material

Vad det gäller mönster dominerar randigt och blockfärger och blommigt, men etnoinspirerat, och djurprints hänger kvar ytterligare en säsong. Materialen är transparenta och lätta och har sällskap av krispig bomull. 1970-talets lite lösare silhuett med vida byxor kommer starkt, liksom enstaka utbrott av punkrocknostalgi som hos Balmain och Balenciaga med korsetter och trasiga nätstrumpor. Annars är det snarare ett Annie Hall möter discodiva-70-tal som präglar våren 2011.

Lotta Ahlvar på Moderådet ser även en trend med råa obehandlade material, gärna miljövänliga, som skapar en egen recyclad look som andas både 1990-tal och 1970-tal.

– 1970-talet hade en tidsanda som passar in i dag, med miljötänket och antikommersialismen.

Anna Hedlund/TT Spektra
feature@ttspektra.se