Dessa dubbelbakade baconfyllda pyttepotatisar är verkligen försvinnande goda.

Recept

Mat och dryck 2010-05-06


Minipajerna görs av smördeg och en ostkräm.

Rädisor.

FAKTA

Att dricka till

Codorníu Selección Raventós (nr 7778), 99 kronor, eller Pierre Peters Cuvée de Réserve (nr 7350), 265 kronor.

Alkoholfritt: Schloss Boosenburg (nr 1966), 45 kronor.


Minipajer med rosmarin och getost
6-8 stycken, 30 minuter

100 g mjuk getost
1/2 dl vispgrädde
1 rulle kvadratisk smördeg (ca 275 g)
1 citron
3 msk färsk rosmarin
nymalen svartpeppar
flytande honung

Smula getosten (ta bort eventuellt "skal") och rör ut med grädden till en slät kräm.

Veckla försiktigt ut smördegen. Dela den på mitten och skär sedan bort 1-2 centimeter kant runtom. Lägg de båda stora degplattorna på en bakplåtspappersklädd plåt. Pensla kanterna med vatten och fäst de avskurna remsorna ovanpå så att det bildas en högre kant runtom.

Bred ut ostkrämen innanför kanterna på båda degplattorna. Riv över skalet av den tvättade citronen. Sprid ut rosmarin ovanpå och dra några varv med pepparkvarnen. Ringla över lite honung.

Grädda i 225 grader tills pajerna fått fin färg, cirka 15-20 minuter. Skär varje platta i 3-4 bitar och servera helst medan de fortfarande är lite varma.

Pajerna kan värmas upp något inför serveringen.

Rädisslantar med kronärtskockor och korianderräkor
6-10 stycken, 20 minuter

1 burk inlagda kronärtskocksbottnar
2 lime
olivolja
flingsalt
1 tsk hela korianderfrön
1 msk majonnäs
1 nypa cayennepeppar
nymalen svartpeppar
ca 150 g skalade räkor
5 stora rädisor
färsk koriander

Låt kronärtskocksbottnarna rinna av och skär dem i ungefär lika stora slantar som rädisornas diameter, ungefär en halv centimeter tjocka. Bred ut dem på ett fat och pressa över lite limesaft, ringla över olivolja och strö över flingsalt. Låt stå medan du förbereder resten.

Rosta korianderfröna i stekpanna och mortla dem grovt. Blanda med majonnäs, rivet limeskal och lite saft, cayennepeppar, salt och svartpeppar. Lägg i räkorna och blanda runt. Smaka av med salt och peppar.

Låt kronärtskocksbottnarna rinna av och torka dem torra. Skär rädisorna i slantar av ungefär samma storlek. Lägg kronärtskockor ovanpå varje rädisslant, lägg på några räkor och toppa med korianderblad.

Dubbelbakade baconfyllda pyttepotatisar
24 stycken, 45 minuter

24 runda små potatisar, t ex delikatesspotatis
2 msk olivolja
2 tsk hackad färsk timjan
flingsalt
nymalen svartpeppar
1/2 paket bacon (60 g)
1/2 dl strimlad gräslök
1 1/2 dl crème fraiche
1 1/2 dl färskriven parmesan

Skölj potatisarna noga och sprid ut dem i en långpanna. Ringla över olivolja och strö över hälften av timjanhacket, salt, flingsalt och peppar. Blanda runt och baka i 225 grader i 20-25 minuter eller tills potatisarna är genommjuka.

Stek baconet knaprigt under tiden, låt rinna av på hushållspapper och smula när det har svalnat.

Skär av toppen på potatisarna och gröp försiktigt ur det mesta av innanmätet med en liten tesked. Kasta locken, lägg innanmätet i en bunke. Mosa potatisen med en gaffel, blanda i bacon, hälften av gräslöken, crème fraiche, hälften av parmesanosten, resten av timjanhacket, salt och peppar. Smaka av.

Fyll potatisarna försiktigt med blandningen. Det ska svämma över lite. Strö över resten av parmesanosten. Baka på nytt i 225 grader i 8-10 minuter. Strö över resten av gräslöken och servera helst medan de är småvarma.

Tips: Du kan fylla potatisarna i förväg, men vänta med den sista bakningen tills gästerna är på gång. Se till att de har rumstemperatur när de åker in i ugnen, bara.

Olivspett med apelsinmarinerad feta
24 st, 90 minuter

1 tsk hela fänkålsfrön
1 tsk nystött hel svartpeppar
1/2 dl olivolja
1 tsk flytande honung
1 apelsin
150 g feta, skuren i 24 kuber
1/2 gurka
12 gröna oliver utan kärna
1 kruka färsk mynta

Blanda fänkålsfrön med peppar, olivolja, honung, rivet skal och saft från apelsinen. Blanda försiktigt ner fetatärningarna och låt stå i minst en timme i rumstemperatur eller tre timmar i kylskåp.

Skär gurkan i bitar som är ungefär lika stora som fetakuberna. Dela oliverna på mitten.

Trä på myntablad, gurka och oliver på små spett eller tandpetare, och till sist fetaost i änden så att spetten kan stå. Ställ på ett fat eller en bricka.

Gurka till spetten.




Kanelbullen åldras med värdighet

Mat och dryck [Uppdaterad 2010-10-04]

I takt med att vi dricker allt mer avancerat kaffe söker vi oss till det mer enkla att äta till. Det är Hembakningsrådets Birgit Nilsson Bergströms spaning inför kanelbullens dag i dag. Läs mer

 

Kanelbullens dag

Ska du äta någon kanelbulle i dag?

Visa resultat




Sex i bil överreklamerat

Motor [Uppdaterad 2011-01-31]

Hälften av alla bilförare har någon gång haft sex i bilen. Läs mer

 

Sex i bil

Har du haft sex i en bil någon gång?

Visa resultat




Livsfarliga sms bakom ratten

Motor [2011-01-26]

Att skicka sms eller uppdatera sina Facebooksida är livsfarligt. Om du gör det medan du kör. Läs mer

 

Sms bakom ratten

Skriver du sms eller mejl när du kör bil?

Visa resultat




huvudnyheter just nu

Dagens fråga

 

Palestina

Är det rätt av regeringen att erkänna staten Palestina?

Visa resultat




Bengt Ettans vintips

Det som vinkännaren Bengt I Johansson från Borås inte känner till om viner är knappast värt att veta. Varje fredag rekommenderar han några viner för bt.se:s läsare.

Bengt I Johansson



Borås

Bli BT-fan på Facebook

Förhandsglimtar, förfrågningar och tips. Nu finns Borås Tidning på Facebook till både nytta och nöje. Snart 3 500 fans!
Du måste vara medlem på Facebook för att kunna besöka BT:s sida.

Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Läsvärt

Victorias och Daniels förlovning – hela bilagan

Här finns hela BT:s bilaga om prinsessförlovningen i pdf-format.

Mest läst på bt.se


Borås

Haveri på tryckeriet – läs torsdagstidningen här

BT:s tryckeri drabbades i natt av tekniska problem varför inga prenumeranter har fått tidningen i dag. Vi beklagar det inträffade och gör det samtidigt möjligt för dig att läsa torsdagens tidning här. Klicka på länken nedan för att öppna dagens tidning.

Elfsborg

TV: Här hedrar fansen 'Klabbe' med fackeltåg

Ett hundratal guliganer tågade med facklor till Borås Arena och minnesstunden för Klas Ingesson. Foto: Johan Rydén.

 

Elfsborg

TV: Över 400 samlades för att sörja Ingesson

Drygt 400 personer samlades för att hedra Ingesson.

 

Tjänstgörande webbredaktör

Vet du någonting som vi borde skriva om? Tipsa mig direkt!

Niclas Liljenby
niclas.liljenby@bt.se
Telefon: 033-700 07 12


Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Stefan Eklund, chefredaktör

Om Mikael Persbrandt i Dödsdansen:

"Mikael Persbrandt är en av våra mest musikaliska skådespelare – i rörelserna, i diktionen. Man vill inte missa en stavelse eller en gest när han står på scenen. Han förhäxar sin publik."

Lena Kvist, kulturchef

Om nomineringarna till Augustpriset:

"Inte illa alls. Men var gjorde Augustjuryn av Klas Östergren?"

Lars Näslund, politisk redaktör

Om Romsons strid:

"Stackars Stefan Löfven. Är det inte det ena, så är det det andra. Som detta med Åsa Romson, som han insåg att han inte hade något annat val om, än att acceptera som sin ställföreträdare i regeringen."

Jan Hansson, sportkrönikör

Om Ingessons bortgång:

"Hans smittande entusiasm sinade inte ens under den svåra period när "vanliga" människor sjukskrivit sig för att bara vila ut. I stället knöt Ingesson näven och bestämde sig för att vinna också den tunga matchen mot cancern."

Nyheter

Webb-tv

På bt.se/webbtv hittar du inslag om nyheter, sport, nöje och mycket mer.

Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Nyheter

Gilla bt.se på Facebook

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook? Gör som 5 500 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!


Läsvärt

Föreningsguiden

Föreningsguiden är den nya tjänsten som ersätter Inför. Tjänsten är för föreningar i Mark och Kind, som gör det möjligt för föreningslivet att uppdatera och informera medlemmar och allmänheten om vad som händer.