Vill man ha en lugn katt kan rasen birma vara ett bra val.

Välj rätt kattras

Husdjur 2010-05-14 | Uppdaterad 2010-05-14

Det talas ofta om hundraser och vikten att välja rätt. Men också bland katter finns rastypiska skillnader – både vad gäller utseende och personliga egenskaper.


FAKTA

Raskatternas 10-i-topp i Sverige

1. Ragdoll
2. Norsk skogskatt
3. Helig birma
4. Maine coon
5. Perser
6. Brittiskt korthår
7. Sibirisk katt
8. Cornish rex
9. Bengal
10. Devon rex

Källa: Sveriges Kattklubbars Riksförbund

Läs om kattraser på www.sverak.se

BILDSPEL

LäS MER


De allra flesta som skaffar katt väljer en bondkatt, eller huskatt som de också kallas. Då har katterna ingen stamtavla. En raskatt däremot är stambokförd. Och precis som hundraser har de olika egenskaper. De är olika stora, har olika sorters päls och utseende, men också olika temperament.

Olika

Kattraser som exempelvis birma, perser, och ragdoll – Sveriges vanligaste kattras – är relativt lugna katter. Burma och cornish rex är lite mer livliga. Russian blue, eller ryssar som de kallas, är tillgivna men med stark integritet. Siameser passar bra ihop med andra katter och sägs till och med kunna prata. Abbesinier är påhittiga och kan hämta saker.

– Köper man en blandras (bondkatt) vet man inte vad man får för individ. Att välja raskatt ger ett mått av säkerhet eftersom varje ras är avlad efter särskilda egenskaper. Då vet man vad man har att vänta sig av sin katt, säger Anna-Karin Staflin, som har åtta perserkatter i sitt hem i Surahammar.

Många katter

I Sverige finns nästan 1,3 miljoner katter. Var sjunde är raskatt. Något som diskuteras vitt och brett är huruvida katter mår bra av att bara vara inomhus eller ej. Där har raskatten en fördel.

– De är uppfödda inomhus sedan generationer tillbaka. De måste inte vara ute, däremot är det så klart viktigt att de får leka, säger Anna-Karin.

Hon påpekar också att hittekatter är populärt att ta hand om och att det är behjärtansvärt. Men det finns stor risk att en hittekatt inte mår bra av att endast vara inomhus.

Priset

Det som talar mot raskatter är priset. En bondkatt kan man få för en krona och uppåt. En raskatt kan kosta från 4 000 till 20 000 kronor, beroende på ras och om de ska användas som sällskap eller avel. Men då finns stamtavla, och en uppfödare som kan ge råd om skötsel och svara på frågor om man får problem.

Utställning

Den som letar katt och är nyfiken på de olika raserna, deras utseenden och egenskaper rekommenderas att gå på utställning.

– Då kan man lära känna de olika raserna bättre, jämföra och få lite kunskap om vad som är typiskt för rasen. Man kan också ringa runt till uppfödare. De allra flesta brukar säga att man är välkommen på besök. Uppfödare är inte bara måna om att människor ska hitta rätt katt. Katten ska också hitta rätt människor.

Bodil Sjöström/TT Spektra
feature@ttspektra.seKommentarer

 • Norsk Skogkatt och sjukdomstester.

  Det heter Norsk Skogkatt utan S!I Sverige har vi valt det norska namnet.
  http://www.skogkattslingan.com/

  För övrigt är era argument för priserna på raskatter helt åt skogen! Ni missar det mest grundläggande av allt i eran artikel.
  Förutom stamtavlan är föräldradjuren testade mot kattsjukdomar, som kan vara smittsamma och även dödliga. Föräldradjuren blodgrupperas även eftersom kattungar riskerar att dö av förgiftning om föräldradjuren har olika blodgrupp när de ammar mamman!
  En katt som kostar pengar leder till att människor tänker efter INNAN de köper djuret och är då även beredda på att det faktiskt är dyrt med katt. Nu är katter en slit och släng vara och det är rent förskräckligt och så länge katter är mer eller mindre gratis kommer folk inte kosta på den vård djuren behöver. Det är ju bara att hämta en ny..
  Djuren lever dessutom i upp till 15 år om man har tur. Det är precis som att köpa en hund. Jag längtar till dess att katter har samma självklara status som dem, framför allt vad gäller kostnaderna.


 • ragdoll

  har 2 ragdoll (bröder) 2 helt underbara katter somo ja inte ångrar ett ögonblick, men visst dom kostar (6500 styck)men värt varenda spänn ;)


 • Svammel

  Det var mycket svammel i denna artikel. Det finns 1.6 miljoner katter i Sverige 13% är raskatter. Huskatter ska man ställa samma krav på som raskatter, dvs vaccinering x2 och id-märkning.


 • mina bonnkatter

  Två bondkatter med lite inslag av raskatt långt bort i genpolen.Sex i bil överreklamerat

Motor [Uppdaterad 2011-01-31]

Hälften av alla bilförare har någon gång haft sex i bilen. Läs mer

 

Sex i bil

Har du haft sex i en bil någon gång?

Visa resultat
Livsfarliga sms bakom ratten

Motor [2011-01-26]

Att skicka sms eller uppdatera sina Facebooksida är livsfarligt. Om du gör det medan du kör. Läs mer

 

Sms bakom ratten

Skriver du sms eller mejl när du kör bil?

Visa resultat
huvudnyheter just nu

Tagga eller skicka in dina sommarbilder till bt.se!

Borås [Uppdaterad 2014-06-03]

Sol, bad och ledighet – sommaren är äntligen här. Och de närmaste månaderna får ses som en högtid för fotograferandet. Vi vill att du mejlar eller taggar dina bästa bilder med #btsommar på Instagram.

Live-published photos and videos via ShootitliveBorås

Bli BT-fan på Facebook

Förhandsglimtar, förfrågningar och tips. Nu finns Borås Tidning på Facebook till både nytta och nöje. Snart 3 500 fans!
Du måste vara medlem på Facebook för att kunna besöka BT:s sida.


Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Läsvärt

Victorias och Daniels förlovning – hela bilagan

Här finns hela BT:s bilaga om prinsessförlovningen i pdf-format.

Mest läst på bt.se


Tjänstgörande webbredaktör

Vet du någonting som vi borde skriva om? Tipsa mig direkt!

Niclas Liljenby
niclas.liljenby@bt.se
Telefon: 033-700 07 12


Borås

Antagningslistorna till gymnasiet är här!

Nu har antagningsbeskeden till gymnasieskolorna i Sjuhärad kommit – och BT har alla listor. Har du kommit in på den linje du önskade?
Klicka på pdf-filerna nedan och ta reda på det!

Borås

Se alla avsnitt av Trädgård här!

Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Stefan Eklund, chefredaktör

Om programmet Anders tar parti:

"Men Nyfiken på partiledaren och Anders tar parti är satsningar som snarare sänker än höjer det politiska intresset eftersom man i båda fallen använder politisk okunskap som arbetsredskap. Det är inte värdigt ett licensfinansierat public service-företag."

Lars Näslund, politisk redaktör

Om terrorberedskapen i Norge:

"Nu, när en ny, skarpare, hotbild uppenbarligen vuxit fram, sparar myndigheterna i Oslo inte på larmkrutet. Det är kanske begripligt, men såväl regeringen som polisen och media har ett stort ansvar för att inte driva fram hysteri".

Jan Hansson, sportkrönikör

Om Tysklands finalseger:

"Tyskarna kopplade ett tidigt grepp om finalen. Att de inte lyckats avgöra den under ordinarie måste tillskrivas Argentinas välorganiserade försvarsstyrka."

Lena Kvist, kulturchef

Om Johan Cronemans sommarprat:

"Han är 59 år och framgångsrik man. Det verkar så behagligt att vara så trygg. När Östermalmsdamer ringer upp och klagar på att han förolämpat kungen och river sönder hans DN-artiklar så det hörs i telefonen kan han bara skratta åt det och berätta om det i radio."

Vedrana Sivac, nöjeskrönikör

Om Cameron Diaz nya film Sex Tape:

"I övrigt är Sex tape en ungefär lika frustrerande upplevelse som filmparets sexuella våndor. "

Nyheter

Webb-tv

På bt.se/webbtv hittar du inslag om nyheter, sport, nöje och mycket mer.

Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Nyheter

Gilla bt.se på Facebook

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook? Gör som 5 200 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!


Läsvärt

Föreningsguiden

Föreningsguiden är den nya tjänsten som ersätter Inför. Tjänsten är för föreningar i Mark och Kind, som gör det möjligt för föreningslivet att uppdatera och informera medlemmar och allmänheten om vad som händer.