Att hålla rent i lådan är A och O om man vill undvika att katten kissar på andra ställen än just i lådan.

Flera kattlådor en nödvändighet

Husdjur 2008-12-29 | Uppdaterad 2008-12-29

Toan mitt i vardagsrummet? Jajamensan, det kan bli nödvändigt för den som har en katt som vägrar gå på lådan.


Kö till toan? Så här ska det inte se ut hemma hos kattägaren. Man bör alltid ha en låda mer än man har katter. Då slipper katterna köa.

Välj kattsand med omsorg. Bäst är en mjuk sand, som liknar riktig sand med god uppsugningsförmåga och som inte dammar.

FAKTA

Kattens toalettvanor

Katter vill känna sig trygga när de går på toaletten, helst ha ryggen fri med fri utsikt över reviret om något skulle hända.
Man bör alltid ha en kattlåda mer än man har katter. Då är minst risk för problem.
Lådorna ska stå utplacerade på olika ställen i bostaden.
Det är stor skillnad på olika sorters kattsand. Bäst är en mjuk sand, som liknar riktig sand med god uppsugningsförmåga och som inte dammar.
Många kattlådor är övertäckta och har en liten kattlucka till ingång. Det är inte säkert att alla katter gillar sådana lådor. Vissa föredrar öppna lådor för att ha god sikt.
Kattlådor med kolfilter brukar vara effektiva mot dålig lukt, men det innebär inte att man kan slarva med städningen.
Har man problem med katter som kissar utanför lådan, kan ett enkelt sätt att lösa problemet vara att byta plats på lådan.


Inte så snyggt kanske. Men nöden har ingen lag.

Katter som kissar och bajsar på fel ställen inomhus är ett vanligt problem. Trots att de har egen toalettlåda och trots att de varit rumsrena sedan de kunde gå, envisas somliga katter med att göra sina behov utanför lådan.

– Det är ett vanligt problem, men det går att lösa. Ofta handlar det om att kattlådan står på fel ställe, innehåller fel sand eller är ostädad. Katter är renliga djur, säger kattpsykologen Susanne Hellman Holmström.

Just nu är hon i färd med att inhandla olika sorters kattsand till ett test.

– Sanden ska inte vara för hård och vass, eller rulla under tassarna på katten. Dessutom måste den ha en bra uppsugningsförmåga. Enligt mina erfarenheter är den sand som säljs mest av i Sverige dessvärre en av de sämsta.

Har man testat med att byta sand i lådan utan att komma tillrätta med problemen finns fler felsökningspunkter att titta på.

– För det första ska man alltid ha en kattlåda mer än vad man har katter. Har man en katt ska man ha två lådor, och har man två katter ska man ha tre lådor. Och de ska stå på olika ställen i bostaden. Helst i olika rum.

Inte så snyggt, men här handlar det enligt Susanne Hellman Holmström om att välja mellan att ha en ful kattlåda framme, eller illaluktande, ja, ni vet.

– Katter som är lite oroliga vill ha full koll på sitt revir när de går på toaletten. De kanske inte alls känner sig trygga om lådan står intryckt i ett hörn i badrummet bakom toaletten. I ett rum där man dessutom stänger dörren ibland!

Susanne som gör många hembesök hos familjer med kattproblem säger att de allra flesta har kattlådan placerad i badrummet, grovkök eller tvättstuga, gärna i ett undanskymt hörn. Där det dessutom är lätt att glömma bort att städa lådan.

– Dålig hygien i kattlådan är ytterligare en vanlig orsak till att katten inte vill gå där. Katter är renliga och tycker att det är äckligt om det inte städat. Då gör de hellre sitt någonstans där det är rent.

Anna Lefvert
TT SpektraKommentarer

 • lådan

  jag har en katt o en låda,lådan står i ett hörn i badrummet, så den glöms inte bort för dit går man ju nga gånger om dagen, och jag tror inte en katt vill ha sin låda i vardags rummet.min katt går ofta in o gör sitt när jag är där inne. och den är alltid ren och lukt fri,för bådas trivsel.


 • Kattsand

  Vilken kattsand är bäst??
  Har nu provat pellets i stället för sand pga miljöskäl men är inte så nöjd med det. Vet inte vad jag ska köpa nu.


 • Till Asta

  pröva katty den klumpar sig när katten har kissat. så bara o ta bort kiss klumpen ur lådan.har haft den i nga år nu men har prövat nga andra med men tycker katty är bra.


 • Katter

  Tyvärr har min sambo katt med medföljande kattlåda som står och stinker. Saknar tiden innan skrället kom in i huset. Dessutom har den klöst sönder dom flesta möbler, fy för katter!


 • Kattsand

  Pussis kattsand är MYCKET bra. Jag har kattlåda både i badrummet och i köket. Klumpbildande sand är det allra bästa. Lätt att hålla lådorna rena. Sedan två klöspelare inne och en på balkongen. Katter är ljuvliga men allramest siameserna


 • Till Calle

  Ett hett tips för en luktfri katt. Djuraffären på Coop säljer bra Kattsand och djurmat, för innekatter. Det förekommer varken lukt från mat alt. avföring hos oss.


 • kattsand

  den absolut bästa kattsanden är.......
  Ever Clean dyr men det tjänar man på. Det finns flera olika funktioner på dom olika sandkartongerna det finns dom som luktar lavendel bla, En kartong kostar nästan 200 spänn och den väger 11 kilo räcker 1 månad men då har vi 2 ragdolls vet iof inte om dom gör lilla a eller stora A mer än nån annan katt. ja själv använder den som heter "Ever Clean multiple cats" sanden finns att köpa på granngården och hun häst o katt tror ja den heter, den ligger vid elgiganten i knalleland.


 • kattlådor

  har 2 katter som jag haft sen dom var 2 veckor gamla. dom kom från skogen till mig. nu är dom 4 år. dom är både ute o inne katter. har fått ett problem med katt pojken. han är kastrerad, men han har börjat kissa lite här o där. har 3 kattlådor. använder urine off. men det tycks inte hjälpa. snälla kan någon hjälpa mig, som haft samma problem. det har pågott en längre tid. har även bytat kattsand. hjälp monica


 • pulver

  finns ett pulver som man kan strö i och blanda i kattsanden, det luktar fräscht med det.


 • Bästa sanden

  Den bästa sanden är Everclean, den kan man köpa på Myone i knalle. det har aldrig luktat från min kattlåda. och även fast man glömmer byta en dag så är den fortfarande fräsch. Den är dyr men dryg. Man behöver aldrig slänga hela sanden utan kiss och bajs blir till klumpar som man enkelt tar bort.


 • håller med frida

  till 100% ever clean är den bästa


 • Funkar oxo...

  Jag släpper ut katten, luktar ingenting det heller. Finns att köpa på.... =)


 • EVERCLEAN "Plenty cats"..

  ..tror jag den heter (finns ju många varianter) men den är utformad för lådor där det går flera katter, och den är GRYM! Finns på MyOne som sagt tidigare.
  Har testat det mesta på marknaden, och i en liten lägenhet är det inge kul när det luktar. Aldrig att man känner av lukten längre, och den klumpar sig bra så katten trivs med en väldigt torr låda den oxå.
  Try it!


 • Varför sand

  Jag låter katten gå på den vanliga toan, har kört med http://www.litterkwitter.com för att få henne att gå där. Funkar ju hur bra som helst och behöver aldrig tömma någon låda.


 • Kattlådor

  Jag har tre katter och jag har tre lådor placerade i min lägenhet. Hade en låda i vardagsrummet, men fick flytta den pga min gammelkisse tyckte att det var okej att kissa utanför lådan och det var inte så bra för parkettgolvet. Jag tycker Everclean är bäst, men tyvärr är det dyr sand.Sex i bil överreklamerat

Motor [Uppdaterad 2011-01-31]

Hälften av alla bilförare har någon gång haft sex i bilen. Läs mer

 

Sex i bil

Har du haft sex i en bil någon gång?

Visa resultat
Livsfarliga sms bakom ratten

Motor [2011-01-26]

Att skicka sms eller uppdatera sina Facebooksida är livsfarligt. Om du gör det medan du kör. Läs mer

 

Sms bakom ratten

Skriver du sms eller mejl när du kör bil?

Visa resultat
huvudnyheter just nu

Veckans Hela livet-fråga

 

fråga

Hur ser din drömjul ut?

Visa resultat
Borås

Bli BT-fan på Facebook

Förhandsglimtar, förfrågningar och tips. Nu finns Borås Tidning på Facebook till både nytta och nöje. Snart 3 500 fans!
Du måste vara medlem på Facebook för att kunna besöka BT:s sida.


Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Läsvärt

Victorias och Daniels förlovning – hela bilagan

Här finns hela BT:s bilaga om prinsessförlovningen i pdf-format.

Mest läst på bt.se


Borås

TV: Butiken avspärrad efter pistolrånet i stan

Vid 20.30-tiden, cirka en timme efter pistolrånet, var det lugnt vid platsen.

 

Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Stefan Eklund, chefredaktör

Om den svenska bristen på statsmannaskap:

"Så nä, jag svarade min finlandssvenske kollega nekande. Jag ser inga statsmannatalanger i svensk politik för närvarande. Inga alls. Ingenstans."

Lena Kvist, kulturchef

Om årets Augustpris:

"Grattis till Augustpriset, Kristina Sandberg! Det är välförtjänt."

Lars Näslund, politisk redaktör

Om att Borås politiker måste sätta sig ner och prata:

"Men kanske är det så att drygt tre månaders pajkastande var nödvändiga för att komma till julbo... förlåt, förhandlingsbordet."

Jan Hansson, sportkrönikör

Om pengar i sportvärlden:

"I de stora fotbollscuperna badar klubbarna i (tv-)pengar. I andra sporter kan det kosta mycket att delta."

Nyheter

Webb-tv

På bt.se/webbtv hittar du inslag om nyheter, sport, nöje och mycket mer.

Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Nyheter

Gilla bt.se på Facebook

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook? Gör som 5 900 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!


Läsvärt

Föreningsguiden

Föreningsguiden är den nya tjänsten som ersätter Inför. Tjänsten är för föreningar i Mark och Kind, som gör det möjligt för föreningslivet att uppdatera och informera medlemmar och allmänheten om vad som händer.

Nyheter

Följ BT på Twitter