Frön, bär och frukt ? på hösten har fåglarna inga problem med att hitta mat i skogen och i städernas parker och trädgårdar.

Det är skördetid för fåglarna

Läsvärt 2008-11-03 | Uppdaterad 2008-11-03

På hösten blir skogen och städernas parker och trädgårdar ett välfyllt skafferi av protein, fett, vitaminer och annat som djuren behöver.


Många fåglar, däribland talgoxen, älskar att sätta i sig fröna från solrosorna.

Grönfinken, denna vackert tecknade och robusta finkfågel, är gärna gäst vid vinterns fågelbord där den har stor aptit på solrosfrön.

FAKTA

Grönfinken en vinnare
För bara 30 år sedan var grönfinken en betydligt ovanligare fågel än idag. Sedan 1970-talet har beståndet förmodligen fördubblats i Sverige.
Denna stora, vackert tecknade och robusta finkfågel är gärna gäst vid vinterns fågelbord där den har stor aptit på solrosfrön.
Grönfinken går med sin mattgröna fjäderskrud och gula vingpennor knappast att förväxla med någon annan fågel.
Det är inte helt klarlagt vad grönfinkens segertåg i hela Norden beror på. Fågeln tycks dock ha en sällsynt god förmåga att anpassa sig till de mest skiftande miljöer, såväl i städerna som i skogsområden.
Den har också mycket snabb reproduktion och kan lägga både två och tre kullar per år.
En teori som har framförts är att det är en kombination av ökad vintermatning i trädgårdarna, och den goda tillgången på bärbuskar och träd med bär som har bäddat för ökningen. Grönfinken äter gärna frön av vresros, en växt som har planterats flitigt i parker och bostadsområden eftersom det är en tålig, lättskött och vacker växt både under blomningen och i höstfärger.
Bär av kaprifol, oxel och en rad andra växter ingår också i grönfinkens matsedel.


Därför är hösten skördetid för fåglarna.
Som röda stoppsignaler lyser rönn, oxel och hagtorn borta i skogsbrynet. Det är dukat med röda bärklasar för fåglarna.

Hemma i trädgården har de sibiriska stararna mellanlandat under sin höstflyttning och upptäckt klasarna av kvarlämnade vinbär. Ett par vresrosor med sina tomatröda frökapslar bär också spår av hemsökelse. Det är grönfinkarna som varit där och försett sig. I några stockrosor som för länge sedan blommat över och förlorat sin skönhet har talgoxar och blåmesar hackat upp de torra frökorgarna och smaskat i sig innehållet. Ofta förundras man över hur småfåglarna kan veta precis var det finns mat.

Viktiga frön
Eldtornet har ännu så länge fått vara ifred. Så är det också med Cotoneastern, oxbäret. Men när vinbär och annat gott tagit slut och fallfrukten är konsumerad brukar turen komma även till röda bären på oxbär, eldtorn och Berberis.

Fallfrukten är framför allt koltrastarnas favorit. Men även skator, starar och talgoxar äter äpplen med god aptit.
Bland perennerna, de fleråriga växterna, finns det också gott om fågelmat. De höstblommande astrarna är inte bara ett vackert blickfång i rabatterna. De innehåller också frön som många fåglar tycker om. Med lite tur kan man få se grönsiskor i astrarnas torra stänglar ett stycke in på vintern.

Nordens kanariefåglar
Solrosor från vinterns fågelmatning har som bekant en benägenhet att dyka upp lite varstans i rabatter och grönsaksland. De bör förstås lämnas kvar till fågelmat, till vintern, inbillar man sig. Men i naturen fungerar det sällan att spara. Därför brukar det bara dröja en bit in i sköna september innan talgoxarna har satt i sig fröna i de stora blomkorgarna. När vintern kommer är allt uppätet.

Vi får nog gå till oss själva, vi männi-skor, och granska våra egna vanor. Ligger maten framme så…
Även om det är trevligt att ha talgoxar, koltrastar och grönfinkar hos sig året runt så blir det lite särskild högtid på senhösten eller förvintern när de första sidensvansarna dyker upp. De hör oupplösligt ihop med goda rönnbärsår och kalla vintrar i Norrland. Då drar de söderut genom landet i flockar, på jakt efter mat.

Sidensvansarna äter inte bara rönnbär. Den som har en låda fallfrukt kvar sitter med trumf på hand och kan bädda för ett sevärt kalas med Sveriges kanske vackraste fågel som hedersgäst. Om man bor lite avsides, på landsbygden, kan man även få se steglits, också den en skönhet i fågelvärlden. Den är mer utpräglad fröätare och är väl hemmastadd i torra blomställningar utefter vägkanterna.
Det finns alltså åtskilligt att se fram emot, även när de flesta flyttfåglarna dragit söderut. Vintern innebär ju också att det kommer andra fåglar till oss, tack vare att det finns mat att hämta bland rönnar, vresrosor och oxbär i södra Sverige.

Thorsten Jansson
TT Spektra
Sex i bil överreklamerat

Motor [Uppdaterad 2011-01-31]

Hälften av alla bilförare har någon gång haft sex i bilen. Läs mer

 

Sex i bil

Har du haft sex i en bil någon gång?

Visa resultat
Livsfarliga sms bakom ratten

Motor [2011-01-26]

Att skicka sms eller uppdatera sina Facebooksida är livsfarligt. Om du gör det medan du kör. Läs mer

 

Sms bakom ratten

Skriver du sms eller mejl när du kör bil?

Visa resultat
huvudnyheter just nu

TV: Cesarion på scen

Borås [Uppdaterad i dag 21:06]

Inte på plats i centrum? Ingen fara, nu kan du följa hela sommartorsdagen via vår live-tv.

 


Tagga eller skicka in dina sommarbilder till bt.se!

Borås [Uppdaterad 2014-06-03]

Sol, bad och ledighet – sommaren är äntligen här. Och de närmaste månaderna får ses som en högtid för fotograferandet. Vi vill att du mejlar eller taggar dina bästa bilder med #btsommar på Instagram.

Live-published photos and videos via ShootitliveLindéns kritik: Förståeligt att Åsa Linderborg har semester

Blogg [Uppdaterad i dag 13:18]

"Allra tystat är Aftonbladet kultur och dess chef Åsa Linderborg. Men det är också förståligt då hon tidigare med sin ”tredje ståndpunkt” lät som de som en gång försvarade Sovjetunionen", skriver BT:s ledarskribent David Lindén på ledarbloggen i dag. Klicka på länken och läs hela inlägget.


Borås

Bli BT-fan på Facebook

Förhandsglimtar, förfrågningar och tips. Nu finns Borås Tidning på Facebook till både nytta och nöje. Snart 3 500 fans!
Du måste vara medlem på Facebook för att kunna besöka BT:s sida.


Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Läsvärt

Victorias och Daniels förlovning – hela bilagan

Här finns hela BT:s bilaga om prinsessförlovningen i pdf-format.

Mest läst på bt.se


Elfsborg

Elfsborg på Twitter


Tjänstgörande webbredaktör

Vet du någonting som vi borde skriva om? Tipsa mig direkt!

Jonas Ekelund
jonas.ekelund@bt.se
Telefon: 033-700 07 74


Borås

Se alla avsnitt av Trädgård här!

Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Stefan Eklund, chefredaktör

Om den digitala klyftan:

"Mobilanvändningen ställer dock en del frågor vi borde fundera över. Två av de viktigaste: Håller informationstillgången på att bli en klassfråga? Vilka konsekvenser får den ökade mobilanvändningen för demokratin?"

Lars Näslund, politisk redaktör

Kanske kan barnen på planet rädda freden

"Att såväl Barack Obama som europeiska ledare hittills varit förhållandevis återhållsamma i sina fördömanden kan tyda på att det pågår hemliga samtal med Moskva om en väg ur krisen. I det brutala slaget om världsopinionen kan bilden med barnen på planet väga tungt."

Jan Hansson, sportkrönikör

Om Tysklands finalseger:

"Tyskarna kopplade ett tidigt grepp om finalen. Att de inte lyckats avgöra den under ordinarie måste tillskrivas Argentinas välorganiserade försvarsstyrka."

Lena Kvist, kulturchef

Om Johan Cronemans sommarprat:

"Han är 59 år och framgångsrik man. Det verkar så behagligt att vara så trygg. När Östermalmsdamer ringer upp och klagar på att han förolämpat kungen och river sönder hans DN-artiklar så det hörs i telefonen kan han bara skratta åt det och berätta om det i radio."

Vedrana Sivac, nöjeskrönikör

Om Ken Rings konsert på stora torget:

"Ken talar för en hel generation som inte har någon röst, som reduceras till statistik på ett papper."

Nyheter

Webb-tv

På bt.se/webbtv hittar du inslag om nyheter, sport, nöje och mycket mer.

Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Nyheter

Gilla bt.se på Facebook

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook? Gör som 5 200 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!


Läsvärt

Föreningsguiden

Föreningsguiden är den nya tjänsten som ersätter Inför. Tjänsten är för föreningar i Mark och Kind, som gör det möjligt för föreningslivet att uppdatera och informera medlemmar och allmänheten om vad som händer.