Kultur&Nöje

Ung boråsare i ny SVT-serie

Kultur&Nöje Artikeln publicerades

Från nedlagda drömmar till en roll i SVT:s nya storsatsning Blå ögon. Möt Borås färskaste tv-stjärna: 19-årige David Lindström.

Egentligen hade David Lindström gett upp tanken på att bli skådespelare. Under sista året på teaterlinjen på Bäckängsgymnasiet kände han att det inte riktigt lyfte. Istället skulle han satsa på musiken. Som klassiskt skolad pianist sen barnsben var det kanske en vettigare väg att gå.

– Jag har ju lagt så många mer timmar på pianospelandet tänkte jag, så det kanske var större chans att lyckas där, säger han.

Det gick sådär. På väg hem från en misslyckad ansökning till musikhögskolan i Malmö förra vintern funderade David på att lägga ner pianodrömmarna också. När mobilen ringde och han såg att det var från produktionsbolaget han varit på audition hos ett par veckor tidigare tvekade han innan han svarade.

– ”Åh nej, inte det här också” tänkte jag. Jag orkade inte med ännu ett dåligt besked, säger David och ler åt hur snabbt livet kan vända.

– Det var helt overkligt. Jag hade ju varit noga med att ge ett samlat intryck på provspelningen och spelat cool, men när de sa att jag fick rollen släppte allt. Jag flippade ur totalt och rösten blev gäll. Hon som ringde blev bara helt tyst (skratt).

Vi ses i Dramafabrikens charmiga lokaler i källaren till studenthuset Kulan på Göta. David jobbar med en julproduktion hos den lilla teatern som han är med och driver, och ser på pricken ut som i trailern för Blå ögon som jag precis tittade på innan jag åkte från redaktionen.

– Jag får inte klippa mig än, ifall de skulle vilja ta om någon scen innan premiären, säger han och drar handen genom de ljusa lockarna.

Första avsnittet sänds nästa söndag. Karaktären David Lindström spelar heter Simon Nilsson, en ung kille från Uddevalla. Simons mamma är lokalpolitiker för det främlingsfientliga Trygghetspartiet, vilket gör att familjen får utstå en hel del hot och trakasserier.

– Jag får inte berätta allt, men jag kan säga att Simon drabbas av en hård tragedi som drar in honom i en mörk spiral, och ja... Det spårar för mig. Men Simon har en syster, Sofia, som jag tycker är seriens mest intressanta karaktär, säger David Lindström.

Familjens story löper parallellt med flera andra händelser i Sverige under den valrörelse som pågår. Huvudpersonen Elin Hammar (spelad av Louise Peterhoff) får hoppa in som ersättare när justitieministerns stabschef spårlöst försvinner. Hon nästlar sig genom ett nät av konspirationer för att försöka ta reda på vad som hänt samtidigt som en högerextrem terrorgrupp förbereder en rad våldsdåd som kommer chocka landet...

Vissa tillspetsningar till trots är det svårt att hitta paralleller till årets valrörelse i Sverige. Ett parti som kallar sig ”Sverigevänner”, ett annat ”statsbärande” parti som måste förhålla sig till nya ideologier. Manuset, som Alex Haridi (Äkta människor) är huvudförfattare till, kan komma att väcka en del reaktioner.

– Alla partier och karaktärer är ju påhittade, det är tittarens tolkning om man vill dra liknelser, säger David Lindström och fortsätter:

– Men sen är det klart serien blir aktuell med tanke på hur det ser ut här, och i hela Europa. De kallar vindar som blåser.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Att landa första tv-rollen är såklart stort. Att göra det i en SVT-serie med kollegor som Marie Richardson och Adam Lundgren skadar inte.

– Det är så kul. Egentligen hann jag inte förvänta mig så mycket, inspelningarna började redan i mars. Det är första gången jag har ett professionellt skådespelarjobb och får betalt för det, innan har allt varit ideellt. Och även om jag gillar det ideella så blir det en helt annan grej. Folk är rutinerade, allt funkar och alla sköter sitt. Sen trodde jag väl folk skulle vara mer excentriska, alla var så jordnära och chill, säger David Lindström.

Hur var det att göra tv och inte stå på ens scen?

– Utvecklande. Jag har verkligen fått öva på att bara vara i situationen utan att lägga på något, att inte låtsas. Det är en övningsgrej, och ungefär halvvägs in i produktionen kände jag att jag började lyckas. Då ville jag egentligen göra om allt jag redan spelat in (skratt).

Är du nöjd med resultatet?

– Jag har bara sett några utspridda delar, men ja, det är jag verkligen. Det som är bra med att filma är att man kan göra tio tagningar, och medan jag tycker att jag satte en okej så kan de klippa ihop det bästa från alla tio. Och helt plötsligt är man tio gånger bättre.

Den mest intensiva inspelningsperioden, med resor över halva landet, krockade med Davids avslutande månader på gymnasiet. Men han lyckades lösa ekvationen (”jag pluggade som ett djur på helgerna, vilket jag är riktigt nöjd med nu i efterhand”) och tog studenten i juni. Till våren börjar nästa kapitel – David har kommit in på Skara skolscen.

– Klart jag hoppas på att Blå ögon kan ge fler roller, men samtidigt tänker jag fokusera på plugget. Jag vill verkligen bli en så bra skådespelare som möjligt, och då krävs det tid. Kommer det förslag på nya roller så får jag ta ställning till det då.

Men först ska han fira. Det bjuds på bubbel nästa söndag när han tillsammans med familj och vänner ska se första avsnittet av Blå ögon tillsammans på tv:n.

Och tro inte att den väntande uppmärksamheten är det viktiga.

– Nu har jag fått bekräftelse på att jag kan jobba med mitt drömjobb. Nu finns det inget annat, säger David Lindström.

Se trailern till Blå ögon här.