Kultur&Nöje

Tintin utrensad från bibliotek

Kultur&Nöje Artikeln publicerades

Tintin rensas ut från biblioteket i Kulturhuset i Stockholm.

Tintinböckerna speglar en nidbild med ett kolonialt perspektiv, anser Behrang Miri som leder arbetet med utvecklingen av Kulturhusets barn- och ungdomsverksamhet.

- Afrikaner är lite dumma, araber sitter på flygande mattor och turkar röker vattenpipor, säger han till dagens Nyheter.

Miri har fattat beslutet om utrensningarna i samråd med personalen, skriver tidningen. Och han har bett sin personal att kontrollera om det finns fler böcker i bibliotekets hyllor som, enligt honom, inte borde vara där. Det kan gälla böcker med utlänningsfientligt eller homofobiskt innehåll.

- All barnbokslitteratur borde ses över. Även vuxenlitteratur. Många människor från afrikanska länder bor här i dag, men vi har alldeles för lite kunskap om dem, säger han.

Förord som förklarar böckernas innehåll fungerar inte, anser Miri, eftersom barn inte läser dem utan går direkt på berättelsen.

Fredrik Strömberg är ordförande för Seriefrämjandet och mycket kritisk till valet att plocka bort Tintin.

- Jag tycker att det är fel. Jag tycker inte att man ska censurera på det sättet, barn är smartare än så. Man ska snarare lyfta fram och prata om de dumheter vi gjort än att gömma undan dem, då gör vi bara om misstaget, säger han till TT.

Strömberg säger att vi har en stor rädsla för vad vi visar för våra barn, särskilt när det kommer till bilder.

- Samma saker i ord verkar inte folk reagera på. Det är ingen som rensar bort Astrid Lindgren på grund av hennes negerkungar, säger Strömberg.

Behrang Miri tycker att diskussionen riskerar att hamna galet om den bara kommer att handla om Tintin.

- Alla barnbibliotek väljer sina böcker, det går inte att ha alla inne. Ofta tittar man på hur olika människor målas upp, det kan handla om sexuell läggning eller etnisk bakgrund. Det handlar inte så mycket om ta bort som att prata om de här frågeställningarna, säger han till TT.

Han understryker att Tintin inte kommer att kastas ut helt och hållet från Kulturhuset. Den tas däremot bort från avdelningen Tiotretton, som riktar sig till barn i just de åldrarna.

Han är fullt medveten att beslutet att ta bort böcker kommer att leda till diskussioner och associationer till andra utrensningar av litteratur genom historien.

- Jag tror på yttrandefrihet i allra högsta grad, men barn präglas av förutfattade meningar och vi måste lyfta fram nya karaktärer och en ny typ av litteratur som lyfter till exempel genusperspektivet och att det i dag finns familjekonstellationer som inte ser ut som de gjorde förr.

Behrang Miri pekar själv på Astrid Lindgrens Emil som ett exempel på bra barnlitteratur.

- En utåtagerande kille som lyckades bli kommunalråd. Han är fortfarande en fantastisk förebild för många i dag.