Kultur&Nöje

Stenmark vann "Mästarnas mästare"

Kultur&Nöje Artikeln publicerades

Mannen, myten – mästarnas mästare. Ingen är förvånad över att Ingemar Stenmark knep lekprogrammens glittrigaste guldpokal. Utom skidkungen själv.

Varken kraftpaketet Maria Brandin eller uppstickaren Anders Limpar kunde rå på Ingemar Stenmark när Mästarnas mästare skulle krönas. Söndag efter söndag har tittarna kunnat följa hans fokuserade lugn och ödmjuka inställning. Men själv minns "Stenis" framförallt hur nervös han var inför varje tävlingsmoment.

Blir du lika nervös inför ett lekprogram som inför ett OS–åk?

– Ja, det blir jag. Innan tänkte jag att det bara är en lek men när jag väl är där kopplas tävlingsinstinkten på automatisk, jag vet inte varför, säger Ingemar Stenmark och tillägger att han var nervös under största delen av sin skidkarriär.

– För mig är det bra att vara nervös, jag skärper mig extra då. Anders Limpar är lika nervös som jag men för honom verkar det blockera sig i stället. Vi var egentligen jämnbra, men han hade lite sämre taktik.

Trots att Ingemar Stenmark varit överlägsen i "Mästarnas mästare" slappnar han aldrig av. Ett karaktäristiskt citat, som han säger inför finalduellen, är "Jag känner inte att jag har något övertag alls".

Känns det verkligen så?

– Ja, jag tog inget för givet. I de fysiska grenarna var ju Limpar och jag ganska jämna och han slog mig vid ett tillfälle. Och det var så konstiga grenar vi tävlade i, hur skulle man kunna veta vem som är bäst på dem?

Men under all ödmjukhet måste du väl ändå ha en vinnarskalle?

– Det finns ingen idrottsman som är ödmjuk under tävlingen. Då kommer egoismen fram. Man tänker bara på sig själv och på vad som blir bäst, medger Ingemar Stenmark.

Ändå, försäkrar han, skulle det inte ha varit några problem att förlora. Sedan skrattar han tyst och säger att hur det går ihop, det förstår han inte riktigt själv.

Är du lika tävlingsinriktad i privatlivet?

– Nej, då är jag aldrig tävlingsinriktad, jag spelar till exempel golf och där har jag inga ambitioner att vinna överhuvudtaget.

"Han är bäst på allt!", "Så jäkla bra du är, det är löjligt". Lovorden från den mer expressive fotbollsspelaren Anders Limpar visste ingen gräns i säsongens final.

Finns det något du är riktigt dålig på?

– Ja, säger Ingemar Stenmark entusiastiskt. Slalom är jag inget vidare på i dag.

Av någon anledning är det svårt att tro honom.