Kultur&Nöje

Queer karneval

Kultur&Nöje Artikeln publicerades

En hyllning till queers, homosexuella och trassexuella. I går förvandlades Esperantoplatsen i Göteborg till en queer offentlig klubb med rörelseperformance och tal.

Exclude me in, en karneval med lesbiska referenser och queerfeministiska perspektiv, lockade ett hundratal personer till dans och fest. Karnevalen är en del av Göteborgs Internationella Konstbiennal. En av initiativtagarna var Maja Gunn, doktorand vid Textilhögskolan i Borås.

– Det finns en politisk handling i det här, säger hon. Det handlar om att vara exkluderad eller inkluderad i en kontext. Vi låter de som var exkluderade ta plats.

Exclude me in är en iscensättning av karnevalen som anordnades i Göteborg under 1980- och 1990-talet, berättar Maja Gunn. Då var inte homo-, trans-, bi- och queerpersoner representerade. Nu gör Maja Gunn tillsammans med konstkollektivet MYCKET och The New Beauty Council om karnevalen ur ett queert perspektiv. Det är inte första gången de jobbar tillsammans, men det är första gången de gör en karneval.
Till projektet Exclude me in hör också en installation som finns att se i Göteborgs konsthall fram till 17 november.

– Där får man se banderoller, kostymer och accessoarer. Allt utom kropparna, vilket var det man fick se under karnevalen, säger Maja Gunn.

Det är inte första gången som Maja Gunn gör ett sådant här projekt. Bland annat har hon anordnat klubbar där besökarna blev ombedda att byta om till queerfeministiska kläder.

– Jag intresserar mig för crossdressing och kroppsliga erfarenheter av kläder, säger hon.

För Maja Gunn är kontexten hela tiden viktig. Performativ design och iscensättningar är vad som intresserar henne och det är vad Exclude me in också är.

– Det är en iscensättning av det som har varit, men vi skapar det nu. Vi gör om det förflutna, men vi skapar också en verklighet, säger hon.

Trummorna dunkar och får hela Esperantoplatsen att dansa. Besökarna byter om till kläder och accessoarer designade av Maja Gunn och de andra bakom Exclude me in.

Hela karnevalen är ett performance. Och Maja Gunn, MYCKET och The New Beauty Council får alla att skalla: ”Minns du tiden när luften var ren och sex var något snuskigt? Rör mig, rör mig nu. Jag vill arbeta och älska, älska med var och en av er”.

– Karnevalen som vi återskapar var ett jättestort event under tio års tid och det finns inte så mycket dokumentation från den. Det vi gör är att rädda det förflutna och gör det till vårt eget, säger Maja Gunn.


Erika Arnadottir