Kultur&Nöje

Personligare Carlsson: "Det handlade bara om plikt"

Kultur&Nöje Artikeln publicerades

Som statsminister fick Ingvar Carlsson ofta höra att han borde bjuda mer på sig själv.

Först nu har han hittat rätt skäl att göra det. Med den nya boken Lärdomar vill han sprida sina erfarenheter vidare och främja det politiska engagemanget hos en ny generation.

– Jag ville egentligen inte bli statsminister. Jag kände ingen arbetsglädje alls ?under det första året, det handlade bara om plikt.

Det är ovant att höra Ingvar Carlsson vara så öppenhjärtig. ?Under sin tid som statsminister höll han stenhårt på sitt privatliv och sina känslor. Det var ett sätt att klara av 38 år i politikens hetluft. Först nu är han redo att berätta sin historia ur ett mer personligt perspektiv.

– Jag gjorde en intervju i tidningen Vi där reportern gick på djupet ordentligt. Jag fick oväntat starka och positiva reaktioner och blev själv berörd av den. Där föddes tanken på att skriva en bok till, trots att jag egentligen var klar med det. Men den var jobbig att skriva, jag tror att den tog längre tid än mina två politiska memoarer tillsammans.

Flera av Ingvar Carlssons lärdomar tar sitt avstamp i Borås. Att läsa om hans uppväxt är att göra en vandring genom staden. Från hemmet mitt emot Gustav Adolfskyrkan, via Stadsbiblioteket och Läroverket (nuvarande Bäckängsgymnasiet) ner mot Folkets hus och slutligen till järnvägsstationen där han får sin första riktiga erfarenhet av arbetslivet och träffar Olof Palme för första gången.

– Jag har funderat mycket kring uppväxten i Borås. Jag tror att det är ungdomen som formar en person. När jag lämnade Borås hade jag redan mina värderingar klara och de har inte ändrats särskilt mycket sedan dess.

Läs mer i dagens BT eller i eBT.