Kultur&Nöje

Loreen - en vinstlott för Borås

Kultur&Nöje Artikeln publicerades

Vinnaren av Eurovision song contest ger konserter under tolv dagar i sommar, varav Borås är näst först ut. Sommartorsdagsarrangörerna laddar redan för tidernas publiksuccé.

Sven-Ingvars (2000), September och Smokie (i fjol) har hittills räknats som de tre största publikmagneterna på Stora torget genom sommartorsdagshistorien. Det har spekulerats i åskådarantal närmare 20 000.

Hur trångt Stora torget än har varit tidigare, lär det bli ännu trängre om en månad, alltså den 28 juni.
– Vi har haft en svensk melodifestivalvinnare tidigare i Afrodite, men nu är det Eurovisionvinnaren, konstaterer Helena Ransjö Alcenius, vd för det kommunala turistbolaget Borås Borås.

I januari varje år ger agenter och bokningsbolag ut en lång lista med artister och band som har för avsikt att turnera under sommaren. Den grupp som sköter sommartorsdagsbokningarna fick upp ögonen för Loreen i februari.
– Vi preliminärbokade henne henne direkt efter att hon gått vidare till den svenska finalen i Globen, berättar Anna Liljenby, cityledare på Borås city.

Ändå skrevs inte kontraktet under förrän klockan 18.40 kvällen före årets artistlista skulle presenteras.
– Det var lite turer fram och tillbaka. Loreen är återhållsam med turnerande i sommar, säger Liljenby.

Hon har tillsammans med Borås citys projektledare Birgitta Börjesson, Helena Ransjö Alcenius och Benny Werner från Musiklagret satt ihop årets program, men de hade knappast vågat drömma om att kunna presentera en Eurovision-vinnare när årets sommartorsdagar inleds den 28 juni.
– Det första jag tänkte på var hur vi ska lösa säkerhetsfrågorna. Faktum är att jag drömde om Loreens torsdag när jag sen somnade efter finalen på tv. Det gick bra i drömmen, så jag tar det som ett gott tecken, säger Anna Liljenby.

Stora torget i Borås har sina naturliga begränsningar och målsättningen att erbjuda besökarna en positiv upplevelse står förstås i första rummet.
– Vi ska diskutera med polisen vilka åtgärder som ska vidtas, säger Anna Liljenby.

Vore det inte lika bra att flytta Loreen till Borås Arena?
– Nej, hela konceptet med sommartorsdagarna är här på torget.

Två åtgärder är redan spikade för hela sommaren: En höjning av bildskärmarna vid scenen så att de syns bättre samt en extra ljudanläggning så att man hör lika bra längre bak som framme vid scenen.
Förhoppningen är att få även melodifestivalgeneralen Christer Björkman till Borås den 28 juni. Det är hans sista dag som Boråsambassadör och nog får man konstatera att han gjort ett gott jobb genom att matcha fram sommartorsdagspremiärbokningen till finalen i Baku – där Loreen dessutom vann.
Snacka om vinstlott.