Kultur&Nöje

Kladdigt, kult och riktigt roligt

Kultur&Nöje Artikeln publicerades

Det var ölkladdigt värre på Edge när runt 400 glada punkfans i olika åldrar dansade loss till två av Borås mest legendariska punkband.

Båda banden har egentligen passerat bäst-före-datum för länge sedan men visade att ålder inte är detsamma som trötthet. De mer traditionella Mögel höll punkfanan högt med sina samhällskritiska texter och ösiga gladpunk. Vrävarna visade att Västsverige är den region där könsrocken har sitt starkaste fäste.
Trots att den musikaliska teknikaliteten ligger på en ganska amatörmässig nivå är Mögel verkligen SÅ punk. De skiter helt i att det svajar betänkligt på sina ställen. Bandet är i första hand på scen för att ha roligt. Symptomatiskt nog blir det bara riktigt tight en gång under konserten. Det är när den gamla sångaren, ”Bullen”, gör ett gästspel. Då skärper även bandmedlemmarna till sig och hela Mögel hamnar plötsligt på en helt annan nivå.
Vrävarna då? Ja, vad skall man säga om ett band med titlar som Bögfest i bastun och Töm din pung i min Vröv och där publiken skanderar: ”Kuken står!” innan ens konserten har börjat? För det första. Man måste lägga ifrån sig hjärnan för att uppskatta dem. Det går inte att ens närma sig en förståelse av den groteska humor Vrävarna representerar om man använder sig av några som helst intellektuella verktyg. Antingen tycker man det här är roligt, bortom all form av politisk korrekthet, eller också gör man bäst i att avstå från att lyssna på dem. För det andra. Vrävarna har den tighthet Mögel saknar. Här finns ett driv som skulle hålla även utan, tidelagen, rövarna och homofokuset.
För det tredje. Det här är kult. Huvuddelen av publiken, som består av postpubertala pojkar runt 30–40 år sjunger med i varenda textrad. För det fjärde. Jag har egentligen aldrig tyckt att det här med könshumor varit roligt, men resignerar under kvällens gång. Det här var faktiskt riktigt kul, tänker jag medan jag hämtar ut jacka och hjärna i garderoben. Kanske inte någon himlastormande konsertupplevelse, men definitivt roligt. Och det räcker mer än väl för att hålla novembermörkret stången en fredagskväll i Borås.
Gött jobbat punkjävlar.

Mikael R Karlsson