Kultur&Nöje

Hjälp mig lösa Jonas Hassen Khemiris gåta

Kultur&Nöje Artikeln publicerades

Det är dags att reda ut det här med Jonas Hassen Khemiris gåta en gång för alla.

Ni måste hjälpa mig.

Den lämnar mig ingen ro.

Jag grubblar alltså fortfarande på vilka tre författare Jonas Hassen Khemiri smygförolämpar i sin debut Ett öga rött.

Jag tror jag har klarat två men saknar den tredje.

Debutromanen Ett öga rött är redan en modern klassiker.

Den lätt storhetsvansinniga unga tankesultanen Halim vränger sitt språk ut och in där han funderar sig fram genom Stockholm.

När Khemiri var författargäst på debutantprisgalan för några år sedan gav han oss i publiken den här utmaningen. Han skrev på en whiteboard och uppmanade oss att gissa vilka tre författare han hånar i sin bok, i en sorts påhittad rebusform.

I romanen är det en kvinnlig rap-stjärna, en grymmish braish tjej som har ”tjockt skrovlig röst och låter fett lack” som är förste förolämpare.

Ett av hennes artistnamn är I-on Carry-On MC Shuffle-N blir Jonas Hasan. Det är mycket långsökt men namnet är egentligen ett alias för författaren själv. Man måste översätta från engelska och ha god fantasi.

Så här förklarade Khemiri:

I-on Carry-On blir Jonas. I-on blir ”Jon” och Carry-On blir ”as”. Det där med carry-on var extra svårt för det är tydligen ett ålderdomligt ord som inte finns åtminstone i mitt lexikon.

MC kan man bortse från eftersom det är en allmän hiphop-titel ( tänk på MC Hammer, det betyder egentligen Master of Ceremonies).

Återstår alltså Shuffle-N. Shuffle betyder ”hasa”, lägg på n och du får Hasan, som kan vara en annan stavning av Hassen.

Ja jag sa ju att det var långsökt.

Här kommer de tre författarnamnen förklädda till usla rap-artister som dissas av denna I-on Carry-On MC Shuffle-N:

* DJ Norwegian Shadow

* Son of J-cob.

* MC Hayman

Den första är jag säker på att jag har gissat, den andra har jag en teori om. (Jag väntar med att avslöja om någon vill gissa själv först.) Den ni måste hjälpa mig med är alltså MC Hayman. Höman? Det finns väl ingen svensk författare som heter så? Om man översätter till ”bärga” kan det bli Bärgaman det vill säga Bergman, men vilken Bergman skulle det vara? Knappast Hjalmar. Kanske finns det fler betydelser av det engelska "hay?"

Jag tror det är samtida författare och Khemiri nämnde att ett par av dem ligger på Norstedts. Ett öga rött kom 2003, så det borde vara författare som var aktuella i medierna i början av 2000-talet. Varför skulle annars Khemiri bry sig om att förolämpa dem?

Ni märker ju att detta gör mig sjuk.

Så ge mig en gissning om MC Hayman.

Tack.

***

Jag grät när prins Daniel höll presskonferens. Visst är det tragiskt att alla barn inte får födas lika?

***

Tack till alla er som kom och gjorde Borås Tidnings debutantprisgala 2012 till en så rolig fest. Det finns massor av mingelbilder på bt.se.