Kultur&Nöje

Här tar första målningen form

Kultur&Nöje Artikeln publicerades

Väntan har varit lång.

Men i morse började den första internationella gatukonstnären sätta färg på Borås för festivalen No limit.

Den tjocka, vita sörjan blandas ut med lite vatten. En generator pumpar upp färgen genom en slang som slutar ett tiotal meter upp i luften, där en kvinna i rött hår och solglasögon står på en vinglig lift med en spraypistol i handen. På gaveln till Arlahuset, precis bakom Borås Tidning, har street art-festivalen No Limits första internationella verk påbörjats.

– Jag kunde inte somna i natt, jag har varit så spänd, säger Natalia Rak.

Hon kommer från Polen, har en examen i grafisk design från universitet i Lodz. I drygt två år har 28-åringen växt sig allt större på den internationella gatukonstscenen. Väggen i Borås är troligtvis den största hon gjort. Motivet (som hittills varit hemligt): Shakespeares Ofelia, från Hamlet.

– Jag har målat henne ett par gånger förut. Jag gillar att porträttera kvinnans olika sidor, och samtidigt inspireras jag mycket av naturen. Här har jag sett att ni har en flod som rinner rakt genom staden, så jag kommer integrera den i målningen.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Natalia Rak är först ut av de inbjudna konstnärerna att påbörja sin vägg (bortsett från de två pilotprojekt som genomfördes i våras). Resten av konstnärerna anländer i början av nästa vecka. Festivalens officiella invigning är på torsdag, till vernissagen nästa söndag ska samtliga verk stå klara.

Läs mer om No Limit i morgondagens BT.