Gott om godsaker i Carlssons skafferi
Man kan inte bli annat än glad när man kommer in i skafferiet. Behaglig miljö med jazzig men soft bakgrundsmusik med en ljudnivå så att ingen behöver höja rösten för att göra sig hörd. Det känns som att komma hem till krögarparet och att råvarorna är närproducerade och av högsta kvalitet gör inte saken sämre. En pastarätt och husmanskost på matsedeln tyder på självförtroende, man behöver inte imponera med udda ingredienser eller överarbetade uppläggningar, maten och servicen talar för sig själv. Bättre än så här blir det inte till det priset.
Menyn bestod av nässelsoppa med färskostcrème och rökt lax istället för ägghalva som förrätt. Vin på sauvignon blanc och husets egen grönsaksfond gav nässlorna en djup och intensiv smak.
Det örtbakade lammköttet från Lida fårfarm med späd sparris, rödvinssky och inbakad potatis smaksatt med getost var en perfekt kombination, köttet av högsta kvalitet. Till efterrätt serverades an pannacotta med vit choklad och gelé gjord på späda rabarberskott samt pistagenötmaräng. Gott men pannacotta utmanar just inte gommen. Vinpaketet utgjordes av ett glas Nadler grüner veltliner från Österrike, ett glas Côtes du Rhone från Nicolas Perrin och ett glas Moncalvina Moscato d’Asti från Italien.
Krogtestaren är svag för salami och provade tre sorter från Ulvered i Halland som förrätt för 85 kr. Vildsvinssalami, pepparsalami på hjort och en salami på hjort och vildsvin. Carlssons skafferi innehåller inte bara mat och vin, här finns en imponerande lista med öl från mikrobryggerier i Västsverige. Korven sköljdes ner med en lager från Ocean Bryggeriet i Göteborg.
Varmrätten, dillkött från Limousinekor från Attorp för 165 kr, kan bara beskrivas som en njutning, inga konstigheter men en härlig och välbalanserad sås. Den mjälla sparrisen stannar i minnet. Qvänum Mat&Malts Jonsson (ölet heter så) satt bra till husmanskosten.
Två starka öl à 50 cl plus förrätt och varmrätt samt det goda hembakade brödet med smör och tapenade på svarta oliver gjorde att magen började kännas något stinn men man måste ju offra sig för läsarna så in kom en dessert bestående av husets citronpaj med vaniljglass. Gott med lite sursött på maten, liksom en kopp starkt bryggkaffe serverat i gammaldags servis med påtår.
Servicen var femstjärnig, servitören/krögaren svarade tålmodigt på alla frågor, förklarade lika tålmodigt de olika ölsorternas egenheter och beskrev maten i detalj. Självklart skedde kortbetalningen vid bordet.
Lyckliga ulricehamnare som har så nära till detta skafferi.
Krogtestaren
Betyg
Meny 4
Miljö 4
Mat 5
Service 5
Prisvärt 5
23 av 25 möjliga