Gott om godsaker i Carlssons skafferi

Kultur&Nöje 2012-05-04 | Uppdaterad 2012-05-04

Carlssons skafferi
Storgatan 32 Ulricehamn
Prisnivå: Förrätt 85-105 kr, varmrätt 145-205 kr, dessert 25-89 kr. Kvällens meny 370 kr, vinpaket 195 kr.


FAKTA

Betyg

Meny 4
Miljö 4
Mat 5
Service 5
Prisvärt 5

23 av 25 möjliga


Man kan inte bli annat än glad när man kommer in i skafferiet. Behaglig miljö med jazzig men soft bakgrundsmusik med en ljudnivå så att ingen behöver höja rösten för att göra sig hörd. Det känns som att komma hem till krögarparet och att råvarorna är närproducerade och av högsta kvalitet gör inte saken sämre. En pastarätt och husmanskost på matsedeln tyder på självförtroende, man behöver inte imponera med udda ingredienser eller överarbetade uppläggningar, maten och servicen talar för sig själv. Bättre än så här blir det inte till det priset.

Menyn bestod av nässelsoppa med färskostcrème och rökt lax istället för ägghalva som förrätt. Vin på sauvignon blanc och husets egen grönsaksfond gav nässlorna en djup och intensiv smak.

Det örtbakade lammköttet från Lida fårfarm med späd sparris, rödvinssky och inbakad potatis smaksatt med getost var en perfekt kombination, köttet av högsta kvalitet. Till efterrätt serverades an pannacotta med vit choklad och gelé gjord på späda rabarberskott samt pistagenötmaräng. Gott men pannacotta utmanar just inte gommen. Vinpaketet utgjordes av ett glas Nadler grüner veltliner från Österrike, ett glas Côtes du Rhone från Nicolas Perrin och ett glas Moncalvina Moscato d’Asti från Italien.

Krogtestaren är svag för salami och provade tre sorter från Ulvered i Halland som förrätt för 85 kr. Vildsvinssalami, pepparsalami på hjort och en salami på hjort och vildsvin. Carlssons skafferi innehåller inte bara mat och vin, här finns en imponerande lista med öl från mikrobryggerier i Västsverige. Korven sköljdes ner med en lager från Ocean Bryggeriet i Göteborg.

Varmrätten, dillkött från Limousinekor från Attorp för 165 kr, kan bara beskrivas som en njutning, inga konstigheter men en härlig och välbalanserad sås. Den mjälla sparrisen stannar i minnet. Qvänum Mat&Malts Jonsson (ölet heter så) satt bra till husmanskosten.

Två starka öl à 50 cl plus förrätt och varmrätt samt det goda hembakade brödet med smör och tapenade på svarta oliver gjorde att magen började kännas något stinn men man måste ju offra sig för läsarna så in kom en dessert bestående av husets citronpaj med vaniljglass. Gott med lite sursött på maten, liksom en kopp starkt bryggkaffe serverat i gammaldags servis med påtår.

Servicen var femstjärnig, servitören/krögaren svarade tålmodigt på alla frågor, förklarade lika tålmodigt de olika ölsorternas egenheter och beskrev maten i detalj. Självklart skedde kortbetalningen vid bordet.

Lyckliga ulricehamnare som har så nära till detta skafferi.

Krogtestaren



BT:s riktlinjer för nätkommentarer:

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på bt.se.

bt.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till nedanstående riktlinjer.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Borås Tidning som bär det juridiska ansvaret.

Riktlinjer:

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men…

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med främlingsfientligt innehåll.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte personangrepp.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.

Och...

Tonen ska vara korrekt och respektfull. Vi publicerar inte kommentarer som har en negativ inverkan på samtalsklimatet.

Disqus


huvudnyheter just nu

Dagens fråga

 

Jobb

Hur tar du dig till jobbet?

Visa resultat




Kultur & Nöje

Lena Kvist är chef för avdelningen Kultur & Nöje.

Lena Kvist
lena.kvist@bt.se
Telefon: 033-700 07 19



Kultur&Nöje

Kulturbloggen

Inget är främmande för oss att skriva om på Borås Tidnings kulturblogg. Här möter du tidningens kulturmedarbetare såsom Lena Kvist, Stefan Eklund, Annika Koldenius, Inger Melin, Vedrana Sivac, Nina Brisman och Niclas Sennerteg.

Mest läst på kultur och nöje


Lena Kvist, kulturchef

Om årets Augustpris:

"Grattis till Augustpriset, Kristina Sandberg! Det är välförtjänt."

Kultur&Nöje

Kringlan Svensson

"Rik Mayalls humor fanns i mig innan Rik Mayall fanns i mitt liv och den kommer fortsätta finnas efter hans död."

Kultur&Nöje

Pamela Jaskoviak

"Inga frågor om pris, inget moraliserande angående utrotningshot och turistindustri, en riktig vän vet när det är läge att ifrågasätta, och när det inte är det."

Kultur&Nöje

Hans Rosenfeldt

"Varför vill de ha tyst i bilen? Varför vill de inte prata med sina barn?"

Kultur&Nöje

Rebecka Åhlund

"Han dejtar även en mycket vacker hjärnkirurg, och med henne kan han ibland känna att han kanske ändå vill ha ett förhållande."

Kultur&Nöje

Ellen Eklund

"Sen tänker jag att det är fasen inte mitt fel jag skall kunna gå naken utan att bli förtryckt."

Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Tv-guiden

Vad är på tv just nu?

Mest läst på bt.se


Tjänstgörande webbredaktör

Vet du någonting som vi borde skriva om? Tipsa mig direkt!

Håkan Rosenqvist
hakan.rosenqvist@bt.se
Telefon: 033-700 07 52


Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Stefan Eklund, chefredaktör

Om ett välförtjänt journalistpris:

"Viljan att markera sitt eget avståndstagande kan göra journalistiken alltför distanserad och oförstående, alltför icke-lyssnande."

Lena Kvist, kulturchef

Om årets Augustpris:

"Grattis till Augustpriset, Kristina Sandberg! Det är välförtjänt."

Lars Näslund, politisk redaktör

Om Anna Kinberg Batra:

"Många länsförbund verkar dock lansera henne som Moderaternas första kvinnliga partiledare med visst vankelmod."

Jan Hansson, sportkrönikör

Vem är en bra tränare?

”Ofta så här dags på fotbollssäsongen får man frågan: är hen en bra tränare? Svaret lyder: ibland.”

Nyheter

Webb-tv

På bt.se/webbtv hittar du inslag om nyheter, sport, nöje och mycket mer.

Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Nyheter

Gilla bt.se på Facebook

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook? Gör som 5 700 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!


Läsvärt

Föreningsguiden

Föreningsguiden är den nya tjänsten som ersätter Inför. Tjänsten är för föreningar i Mark och Kind, som gör det möjligt för föreningslivet att uppdatera och informera medlemmar och allmänheten om vad som händer.

Nyheter

Följ BT på Twitter