Festen som aldrig ville ta slut

Läs BT:s recension av fredagens konsert

Kultur&Nöje 2012-07-28 | Uppdaterad 2012-07-30

En kompakt skog av sommarnakna armar som slår rytmen i takt. Tusentals vuxna som vrålar Heyyyy! Heyyy! så fort Bruce tar upp ropet. Läs BT:s recension av fredagens konsert.


BILDSPEL

LäS MER


Biffiga killar som faller varandra om halsen av rörelse – och en jättepublik som mangrant ställer sig upp, som i kyrkan, när introt till Born in the USA ryter loss. Jo, och så en stjärnhimmel av mobiler som lyser upp läktarna när mörkret faller.

Bruce Springsteen är omskriven, hyllad som musikalisk, politisk och andlig guru. Och det är en rent fysisk kärlekssaga man deltar i när Bruce Springsteen ger sin konsert på fredagskvällen.

Det börjar redan utanför med en flod av människor med hunger i hjärtat som obevekligt rör sig mot arenan eller förtvivlat försöker hitta biljetter. En halvtimma försenad stiger Bruce Springsteen upp på scenen, sätter munspelet till läpparna och drar igång Promised land. Alla armar far i luften. Fåglarna flyr men publiken slutar inte att jubla förrän trettio låtar och nästan fyra timmar senare.

Musiken? Låtarna avlöser varandra i ett. Bruce lägger inte mycket tid på mellansnack. Han säger ”Gutteborg, vi ell-skar er!” några gånger, skojar om att han har samma kläder som alltid ( grå skjorta och svart väst, miltals från glamrock) samt pratar lite om åldrande. Men musikaliskt vilar han inte på gamla lagrar – mycket är från hans senaste skivor, The Rising och Wrecking ball.

Bruce Springsteens nyare låtar har drag av irländsk folkmusik, lite militärmarsch, dragspel och han slår själv på en gigantisk trumma. Några nummer är ren gospel där publiken för en entusiastisk duett med Bruce, publikkontaktens mästare.

Men varken fiolen eller kören hörs särskilt mycket fast man ser att de jobbar på scenen. Polarna i E Street band sliter hårt ( de är i 60-årsåldern och har förslitningsskador, Nils Lofgren har bytt båda höfterna) och syns i några solon. Men det är Bruce the Boss som dominerar och publiken älskar det. Kolla upplägget: Bruce står liten och mänsklig på scenen. Men jätteskärmarna på var sida visar honom som en överjordiskt stor gigant. En titan, en halvgud som svävar mot himlen. Då och då springer han ner till publiken på första raden, lutar sig ner och snuddar ömsint vid uppräckta händer, som en frälsare.

Energi? 62-årige Bruce håller igång , springer, byter instrument, dunkar med huvudet på pianot mot slutet, dansar med en tjej i publiken i Dancing in the dark- och lyfter upp henne i famnen!- till allmänt jubel.(Han valde en smal tjej). Bruce kör ett standardtrick, låtsas utmattad och lägger sig på scenen. Men visst har han energi kvar in i sista Twist and shout där publiken nästan vägrar sluta.

Det är ofattbart mäktigt att bli pådunkad fysiskt av mullret, öset, mammutriffen så glasögonen skallrar. Och budskapet? Det som gör Bruce speciell och ger honom hans jättepublik – är ju att han växt upp fattigt, vägrat sluta prata om det, bevarat sin empati för arbetarklassen i ett pressat USA. Jo, han sjunger om att förlora jobbet, om vådan av girighet. Ett par gånger under konserten sätter han sig ner, stillar publiken och tvingar den att lyssna – som i We are alive. Men hur många som entusiastiskt slår takten till We take care of our own – lyssnar verkligen på texten och frågan ”vart tog löftena, samhällskontraktet, vägen?”

Bruce Springsteen har också sagt att han vill att konserten ska vara som en orgasm( enligt en artikel i The New Yorker). Hm…räcker det inte med garanterad kramp i taktstamparbenet?BT:s riktlinjer för nätkommentarer:

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på bt.se.

bt.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till nedanstående riktlinjer.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Borås Tidning som bär det juridiska ansvaret.

Riktlinjer:

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men…

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med främlingsfientligt innehåll.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte personangrepp.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.

Och...

Tonen ska vara korrekt och respektfull. Vi publicerar inte kommentarer som har en negativ inverkan på samtalsklimatet.

Disqus


huvudnyheter just nu

Dagens fråga

 

Rökning

Vad tycker du om ett utökat rökförbud?

Visa resultat
Kultur & Nöje

Lena Kvist är chef för avdelningen Kultur & Nöje.

Lena Kvist
lena.kvist@bt.se
Telefon: 033-700 07 19Kultur&Nöje

Kulturbloggen

Inget är främmande för oss att skriva om på Borås Tidnings kulturblogg. Här möter du tidningens kulturmedarbetare såsom Lena Kvist, Stefan Eklund, Annika Koldenius, Inger Melin, Vedrana Sivac, Nina Brisman och Niclas Sennerteg.

Mest läst på kultur och nöje


Lena Kvist, kulturchef

Om nomineringarna till Augustpriset:

"Inte illa alls. Men var gjorde Augustjuryn av Klas Östergren?"

Kultur&Nöje

Kringlan Svensson

"Rik Mayalls humor fanns i mig innan Rik Mayall fanns i mitt liv och den kommer fortsätta finnas efter hans död."

Kultur&Nöje

Pamela Jaskoviak

"Det var så enkelt. Det var så tydligt. Går det så går det. Men går det inte så går det inte."
Luften är ljum och parfymerad, helt annan än den höstblöta asfalten i Alingsås.

Kultur&Nöje

Hans Rosenfeldt

"Varför vill de ha tyst i bilen? Varför vill de inte prata med sina barn?"

Kultur&Nöje

Rebecka Åhlund: Om hur man berättar om världen för barn:

"Sedan de knivade ur mina barn ur magen på mig har jag känt en viss instinkt att skydda dem mot allt ont."

Kultur&Nöje

Ellen Eklund

"Sen tänker jag att det är fasen inte mitt fel jag skall kunna gå naken utan att bli förtryckt."

Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Tv-guiden

Vad är på tv just nu?

Mest läst på bt.se


Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Stefan Eklund, chefredaktör

Om borgerligheten i Borås:

"Carlson och Hjalmarsson borde helt enkelt kliva åt sidan. Väljarna vill det, som sagt. I BT 20/9 berättade vi att andranamnen i M och FP, Ulf Sjösten och Anna Svalander, fick betydligt fler personkryss än de som var etta på respektive lista, alltså Carlson och Hjalmarsson."

Lena Kvist, kulturchef

Om nomineringarna till Augustpriset:

"Inte illa alls. Men var gjorde Augustjuryn av Klas Östergren?"

Lars Näslund, politisk redaktör

Om att Jimmy Åkesson är utbränd:

"Hur djupt och på goda grunder många än må ogilla Jimmie Åkessons partis politik är det både märkligt och kontraproduktivt hur diverse kända antirasister bara inte kunde låta bli att håna beskedet om sjukskrivningen i sociala medier"

Jan Hansson, sportkrönikör

Om tennis:

"Den enda representanten med stjärnglans är turneringsdirektören Robin Söderling. Efterhängsen körtelfeber tvingade honom lägga undan racketen. Med den försvann svensk elittennis in i mörkret."

Nyheter

Webb-tv

På bt.se/webbtv hittar du inslag om nyheter, sport, nöje och mycket mer.

Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Nyheter

Gilla bt.se på Facebook

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook? Gör som 5 400 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!


Läsvärt

Föreningsguiden

Föreningsguiden är den nya tjänsten som ersätter Inför. Tjänsten är för föreningar i Mark och Kind, som gör det möjligt för föreningslivet att uppdatera och informera medlemmar och allmänheten om vad som händer.