Kultur&Nöje

En konsert att rita kors i taket för

Kultur&Nöje Artikeln publicerades


Trioformatet räckte till för bluesbaserade grupper som Cream och Jimi Hendrix att skapa universell musik över alla gränser. Cookin' gav oss en ny trio av det formatet.

Finskan Honey B, alias Aija Puurtinen, basdoktor på Sibeliusakademien och sångerska täckande hela registret från Nico till Björk, jämte Jaska Lukkarinens klangvarierade Afrika-trummor (ibland med plaströr till hjälp), och Esa Kuloniemis hårt distade gitarr, hade alla drag av drömmusiker. Deras musik öppnade nya vyer, från nästan kabaré till ballad, allt med en stark blueskänsla, en konsert att rita kors i taket för.
En viss irritation väcktes av att kvällen inleddes med huvudakten; den var nästan över när en stor del av publiken behagade dyka upp. Men det har hänt förr att konstnärligt tungt vägande inslag lagts före vad den stora danspubliken velat ha, och det kan försvaras. Publiken får kanske ta till vana att komma från början utan förutfattade åsikter om det ena eller andra.
Tuffa Clean Arthur-kvintetten, där Ulrik Arturén hedrar stans trumtraditioner, eldade på för fullt in på natten. Bluespubliken tycks tyvärr inte existera före tiosnåret.

Rolf Haglund