Kultur&Nöje

De tar fajten för kvinnorna

Kultur&Nöje Artikeln publicerades

Sisters are doing it for themselves ekar mellan stolsraderna när portarna öppnas till Folkan. Först ut på scen är Ami Hallberg Pauli, initiativtagaren till Ladies fight.

I motsats till Ladies night vill de vara en rolig show inte bara för men också av kvinnor – men ”frisinnade män” är också välkomna. Jag skulle nästan vilja lägga till av och för medelålders kvinnor också, men de är definitivt roligare än föreställningen som inspirerat till namnet.

Hallberg Pauli övergår från programförklaring till avslappnad stand-up, där kvinnliga fenomen och jämställdhetens problem ofta står i fokus. Ibland blir det riktigt roligt, som när hon skämtar om idrott och varför det inte finns några ponnyhuliganer.

Publiken, onekligen en överväldigande majoritet kvinnor, skrattar också åt Yvonne Skattbergs reflektioner och farsinspirerade minspel.

Föreställningen är en blandning av längre och kortare stand-up-rutiner, en intervju med BT:s Lena Kvist och ett antal oerhört överflödiga satiriska sånger. En väldigt bra tanke med Ladies fight är att den ska vara en sorts plattform för kvinnliga komiker.

Den här kvällen får vi se den skrattframkallande göteborgaren Anneli Abrahamsson, Lisbeth Johansson och arrangören Åsa Rydhard.

Roligast och sist ut är Anna-Lena Bergelin (fd Brundin). Hennes stand-up om klimakteriet, ordet ”fitta” och andra ämnen som dykt upp under kvällen är tajt och visar massor av erfarenhet och pondus.

Lisa Jagemark