Kultur&Nöje

BT-journalist prisad – tilldelades 100 000

Kultur&Nöje Artikeln publicerades

Författaren och BT-journalisten Niclas Sennerteg har tilldelats ett stipendium på 100 000 kronor av stiftelsen bakom förlaget Natur & kultur.

– Det kom verkligen som en blixt från klar himmel, säger han.

Stipendiet är icke sökbart och delas ut av förlaget till "författare och skribenter som verkar i Stiftelsen Natur & Kulturs anda och som på olika sätt bidrar till det offentliga samtalet". Niclas Sennerteg bokdebuterade med Stalins hämnd 2001, och har sen dess följt upp med flertalet historiska titlar om andra världskriget. Tidigare i år kom hans åttonde bok, Hakkorset och halvmånen.

– Jag fick reda på det i tisdags kväll när jag satt i bilen på väg hem från jobbet. Jag höll nästan på att köra av vägen när de berättade. Det känns väldigt speciellt med tanke på att stipendiet inte är kopplat till någon viss bok och att jag inte har sökt det. De sa kort och gott att det var ett personligt stipendium som ska uppmuntra mig till att fortsätta skriva, säger Niclas Sennerteg.

Vad betyder det här för dig som författare?

– Det underlättar verkligen för att kunna skriva i framtiden, att jag har råd att resa till platser och kan ta mig tid att skriva.

Är det ditt första stipendium?

– Ja, jag tror det. När jag började skriva böcker så sökte jag flera olika stipendier men fick aldrig nåt. Då tyckte jag det var lite hopplöst. Det kändes som det var lättare att få pengar för att studera asfalt på Kuba. Men att jag nu fick 100 000 kronor känns väldigt uppskattande. Det var ganska svårt att gå och lägga sig efter jag hade fått reda på det.

Vad har du fått för reaktioner på din senaste bok?

– Det som jag har hört har varit positivt, både från kritiker och läsare. Jag har faktiskt inte hört en enda negativ kommentar, men det är nog bara en tidsfråga. En del har sagt att boken är det bästa de läst på länge, vilket känns riktigt roligt.

Hur svårt är det att hitta nya berättelser när det gäller krigshistoria?

– Ja, gode värld. Andra världskriget har i snart 20 år varit det som har tagit mest plats i bokhyllorna hos bokhandlarna. Först och främst så läser jag fruktansvärt mycket, mer än vad som är hälsosamt. Till slut går det att skönja ett mönster och se vilka luckor som finns i historien. Och ibland hittar jag bara saker av en slump, att man råkar snubbla över nåt.

Vad blir det första som pengarna går till?

– De går nog faktiskt till handpenningen till en bättre begagnad bil. En fungerande bil är ju ändå en förutsättning för att ta sig till spännande platser.