Kultur&Nöje

Borås först med gatukonstfestival

Kultur&Nöje Artikeln publicerades

Om nästan exakt ett år blir det stor gatukonstfestival i Borås med kända deltagare från flera länder.

– En så stor festival har aldrig tidigare hållits i Sverige, säger den konstnärlige ledaren Shai Dahan.
Hittills har fastighetsägare ställt upp med elva väggar. Nio konstnärer är klara och myndigheterna har gett sin välsignelse.
– Att samla en massa konstnärer från olika länder på ett ställe i tre dagar är något helt nytt, säger Shai Dahan, som gjort den uppmärksammade väggmålningen med hästmotiv vid Sandwalls plats.
– Men jag ska inte själv delta i festivalen. Fokus bör ligga på de nya konstnärer som kommer hit, fortsätter han och nämner några:
Blek le Rat från Frankrike, the London Police från - Holland, konstnärer från Chile, Polen, Spanien, med flera.
– Gatukonsten har varit väldigt mansdominerad men vi jobbar på att få hit fler kvinnor. Oavsett hur vi lyckas med det så tror jag att konstnärerna som kommer hit är fantastiska.
Festivalen heter No Limits och hålls 4-6 september 2014. Och det handlar inte bara om att måla väggar utan också om att visa upp olika stilar, bakgrunder och kulturer.
BoråsBorås AB och Borås konstmuseum arrangerar. Shai Dahan är initiativtagare och har jobbat med projektet i fyra år, Men först nu, sedan ett antal fastighetsägare och kommunala instanser gett sitt godkännande, vågar man gå ut med nyheten.
Väggarna som ska målas finns i Simonsland, vid Högskolan, på Norrby samt på andra platser.
– Det blir inte bara i centrum utan i olika delar av Borås, säger Shai Dahan.