Sami Said – Väldigt sällan fin

Böcker 2012-08-17 | Uppdaterad 2013-01-11

”Mina dagar går inte att skilja åt. Vaknar vid sex, sju. Bön, tandborstning och så. Läser och skriver. Äter vid ett. Vanligtvis ingen annan som lagar mat då. Mera läsa och skriva. Äter eventuellt igen mot natten om det är ledigt i köket. Med ett undantag för fredagar och fredagsbön och obligatoriska föreläsningar. Jag tvivlar på att det finns någon som har det bättre än jag.”

FAKTA

Bok: Väldigt sällan fin

Författare: Sami Said

Förlag: Natur och Kultur

Noha, huvudpersonen i Sami Saids debutroman Väldigt sällan fin, lever ett osedvanligt enahanda liv på studentkorridor i Linköping. Han skriver, läser, ber till Allah och sover. För att inte glömma bort att äta sätter han upp postit-lappar på väggen. ”ÄT” står det på dem. Ibland glömmer han ändå.

Han skyr sociala kontakter. En fest med korridorskamraterna, som naturligtvis inte är hans kamrater och som inte lyckats ordna en enda maträtt Noha kan äta, blir nästan mer än han klarar av. Inte ens i skolan får han vara i fred, trots att han hukar i bänkraderna får han en mycket entusiastisk konvertit på halsen. En modern hippie, Anna, som på klassiskt 20-årsmanér vet allt om Jaget och Livet, bänder sig också in i hans tillvaro.

Berättelsen sker i jagform, men att jag berättar det innebär inte att ni förstår hur mycket jagform Said skriver fram i sin lakoniska, avmätta ton. Jag tänker ofta på Jonathan Safran Foers Allt är upplyst. Många dialoger är referat i stället för direkta, inget händer som inte silas genom Nohas klara och ibland grumliga blick. Inte en sekund tvivlar jag på att detta är hans upplevelse och berättelse: Noha är solklar, i alla sina lager, han framträder tydligare för mig än… jag själv?

Han är så mycket i sitt eget huvud, och Said sköter detta så skickligt, att det då och då under dagarna jag slukar Väldigt sällan fin känns som om jag glider över i Noha. Plötsligt är det hans förhållningssätt och iakttagelseförmåga som slår igenom när jag tittar ut genom mina ögon. Det blir nästan besvärligt att umgås med människor.

Temat identitet har en tendens att, särskilt när det handlar om unga människor (vilket det oftast gör) gestaltas så oerhört förutsägbart. I marknadsföringen kallar förlaget Saids debut ”invandrarlitteratur”. Det är ett oerhört stelt ord för att beskriva den här underbara romanen, och jag trodde faktiskt att vi vid det här laget var överens om att det är ett ganska poänglöst begrepp. Men om jag under knivhot skulle tvingas hitta på en poäng med det ordet, skulle jag säga att det avser Ett Annat Perspektiv. Tyvärr fungerar det ändå inte, eftersom det andra perspektivet inte handlar om att Noha liksom många andra svenskar är muslim, utan om att tonen och utsikterna är sällsamma, egna.

Och möjligen då att själva perspektivet inte nödvändigtvis är ett litteraturintresserat, medelklassigt lärarbarn-från-villaområde-i-mellanstor-svensk-stads perspektiv. Men även om det rått någon sorts ”trend” av svennenostalgiska uppväxtskildringar i evighet- vem är den som läser romaner och kallar det Ett Annat Perspektiv varje gång hen inte exakt känner igen sig själv? Det är så självcentrerat.

För det handlar inte om hur det är att leva i Sverige och vara född i Eritrea, det handlar inte om att vara muslim i ett sekulärt Sverige. Det handlar om hur det är att vara Noha. Går inte att klumpa ihop med Hassan Loo Sattarvandis Caspian, har inget med Jonas Hassen Khemiris tankesultan att göra, talar inte med Marjaneh Bakhtiaris Parisa.

Skit samma, här kommer det viktiga: Det här är en lysande debut. Sami Saids språk flyter fram, så perfekt, det lindar in mig i sin jätterolighet med inte så lite svarta stråk i underströmmen.

Bokåret är ännu inte slut. Men om inte Väldigt sällan fin blir åtminstone nominerad till samtliga litteraturpriser har ni alla erbarmligt dålig smak.

Rebecka ÅhlundBT:s riktlinjer för nätkommentarer:

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på bt.se.

bt.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till nedanstående riktlinjer.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Borås Tidning som bär det juridiska ansvaret.

Riktlinjer:

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men…

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med främlingsfientligt innehåll.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte personangrepp.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.

Och...

Tonen ska vara korrekt och respektfull. Vi publicerar inte kommentarer som har en negativ inverkan på samtalsklimatet.

Disqus


huvudnyheter just nu

Mark vände och tog viktig seger

Sport [Uppdaterad i dag 16:19]

Live-published photos and videos via Shootitlive


I halvtid låg Mark under med fyra poäng hemma mot Visby Ladies. Det kunde ha varit betydligt större siffror. Gästerna sprang ifrån till 19–36 ett par minuter in i den andra perioden.
Men Mark kunde svara – rejält. Tillslut skrevs resultatsiffrorna till 81-75. Jasmine Thomas slutade på 24 poäng och blev stor matchhjälte.


Kultur & Nöje

Lena Kvist är chef för avdelningen Kultur & Nöje.

Lena Kvist
lena.kvist@bt.se
Telefon: 033-700 07 19Mest läst på kultur och nöje


Kultur&Nöje

Kulturbloggen

Inget är främmande för oss att skriva om på Borås Tidnings kulturblogg. Här möter du tidningens kulturmedarbetare såsom Lena Kvist, Stefan Eklund, Annika Koldenius, Inger Melin, Vedrana Sivac, Nina Brisman och Niclas Sennerteg.

Lena Kvist, kulturchef

Om årets Augustpris:

"Grattis till Augustpriset, Kristina Sandberg! Det är välförtjänt."

Kultur&Nöje

Kringlan Svensson

"Rik Mayalls humor fanns i mig innan Rik Mayall fanns i mitt liv och den kommer fortsätta finnas efter hans död."

Kultur&Nöje

Pamela Jaskoviak

"Då sitter säkert änklingarna där i sina kök, i det varma ljuset från adventsstjärnorna och plockar locket av sina aluminiumlådor."

Kultur&Nöje

Hans Rosenfeldt

"Varför vill de ha tyst i bilen? Varför vill de inte prata med sina barn?"

Kultur&Nöje

Rebecka Åhlund

"Så fort vi köper något med socker i frågar han: ”Are these for me?”. "

Kultur&Nöje

Ellen Eklund

"Sen tänker jag att det är fasen inte mitt fel jag skall kunna gå naken utan att bli förtryckt."

Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Tv-guiden

Vad är på tv just nu?

Mest läst på bt.se


Borås

TV: Butiken avspärrad efter pistolrånet i stan

Vid 20.30-tiden, cirka en timme efter pistolrånet, var det lugnt vid platsen.

 

Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Stefan Eklund, chefredaktör

Om den svenska bristen på statsmannaskap:

"Så nä, jag svarade min finlandssvenske kollega nekande. Jag ser inga statsmannatalanger i svensk politik för närvarande. Inga alls. Ingenstans."

Lena Kvist, kulturchef

Om årets Augustpris:

"Grattis till Augustpriset, Kristina Sandberg! Det är välförtjänt."

Lars Näslund, politisk redaktör

Om att Borås politiker måste sätta sig ner och prata:

"Men kanske är det så att drygt tre månaders pajkastande var nödvändiga för att komma till julbo... förlåt, förhandlingsbordet."

Jan Hansson, sportkrönikör

Om pengar i sportvärlden:

"I de stora fotbollscuperna badar klubbarna i (tv-)pengar. I andra sporter kan det kosta mycket att delta."

Nyheter

Webb-tv

På bt.se/webbtv hittar du inslag om nyheter, sport, nöje och mycket mer.

Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Nyheter

Gilla bt.se på Facebook

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook? Gör som 5 900 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!


Läsvärt

Föreningsguiden

Föreningsguiden är den nya tjänsten som ersätter Inför. Tjänsten är för föreningar i Mark och Kind, som gör det möjligt för föreningslivet att uppdatera och informera medlemmar och allmänheten om vad som händer.

Nyheter

Följ BT på Twitter