Med Ellen Key som vägvisare

Böcker 2012-08-15 | Uppdaterad 2012-08-15

Idéhistorikern Ronny Ambjörnsson (f 1936) har gett ut engagerande böcker sedan 1960-talets slut. Han är en aktad akademiker men hans texter har också ett folkligt drag. De öppnar sig för en bredare publik.

FAKTA

Bok: ELLEN KEY - EN EUROPEISK INTELLEKTUELL

Författare: Ronny Ambjörnsson

Förlag: Bonniers

Ämnesmässigt har han rört sig ganska fritt, med sitt intresse för skötsamma arbetare, manlighetens paradoxer, och svenska utopister, med mera. Tonvikten har ändå legat på verk som på olika sätt speglat västerlandets idéhistoria.

Men hur många vet att Ronny Ambjörnsson 1974 disputerade med en avhandling om den stridbara polemikern Ellen Key? Inte så många kanske. Eftersom han inte var nöjd med detta arbete trycktes det aldrig.

Nyfikenheten på hennes liv (1849-1926) och författarskap sinade dock aldrig. Han har i princip varit upptagen av ämnet hela sitt vuxna liv. I år har så “Ellen Key - en europeisk intellektuell” kommit, ett mäktigt verk på nästan 600 sidor. Eftersom det delvis har komponerats som ett lapptäcke görs vissa omtagningar; fakta tuggas om, dock aldrig så att det blir fråga om ältande.

Inledningsvis verkar han lite osäker på hur läsaren ska reagera: “Varför läsa en tjock bok om tankar som tänktes för mer än hundra år sedan?”

Som argument för det framhåller Ronny Ambjörnsson hennes moderna idéer om skola och undervisning. Hon ville att pedagogiken skulle stimulera till eget kunskapssökande, till engagemang i gemensamma angelägenheter. Han framhåller också hennes syn på nationell identitet, där betydelsen av kungar och krig tonas ned till förmån för vårt djupa behov av naturen.

Enligt Ronny Ambjörnsson går det inte en dag utan att de tankar Ellen Key tänkte dyker upp i den offentliga debatten. Han fängslas av hennes syn på vardagens estetik, bruksföremålens skönhet. Fast i första hand fokuserar han förstås på hennes filosofiska och religiösa idéer, hennes engagemang för arbetar- och kvinnorörelsen.

Han formulerar sig sakligt som den vetenskapsman han är, sympatiserar stundtals med Ellen Keys främsta kritiker. Ändå rör det sig om ett engagemang på valfrändskapens grund, där hans sympatier för hennes särartsfeminism känns mest brännande.

Ronny Ambjörnsson fäster stor vikt vid den betydelse hon hade för sin samtid. Hon förenade sina idéer till en helhet, vilken blev en vision om en annan och bättre tillvaro. Hon blir hans vägvisare in i sekelskiftets Sverige och Europa, där han följer tankelinjer och debatter. När han rekonstruerar dem i biografin över henne är det en tidsanda som återskapas.

“Ellen Key fungerade som ett prisma för sin tid, mottog ljussignaler från sin omgivning och returnerade dem i bruten form.”

Så länge Ronny Ambjörnsson uppehåller sig vid hennes barn- och ungdom liknar hans bok vilken levnadsteckning som helst. I den senare delen ligger dock fokus på hennes tänkande, i tematiskt avgränsade kapitel.

Det artar sig till en sällsynt spännande tidsresa, där inte bara Ellen Key, utan en mängd andra kulturpersonligheter, ges stort utrymme. Den välskrivna och initierade biografin exponerar ett idéklimat som flytt, medan det på samma gång skickligt länkas ihop med det som råder idag.

Peter GrönborgBT:s riktlinjer för nätkommentarer:

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på bt.se.

bt.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till nedanstående riktlinjer.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Borås Tidning som bär det juridiska ansvaret.

Riktlinjer:

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men…

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med främlingsfientligt innehåll.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte personangrepp.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.

Och...

Tonen ska vara korrekt och respektfull. Vi publicerar inte kommentarer som har en negativ inverkan på samtalsklimatet.

Disqus


huvudnyheter just nu

Så slutar basketligan

Blogg [Uppdaterad i går 22:02]

När Michael Jordan gjorde comeback 1995 skickade han ut ett pressmeddelande. Det stod ”I’m back”. När BT:s basketblogg nu är tillbaka känns ett liknande meddelande inte helt orimligt. Läs mer här!


Dagens fråga

 

Borås basket

Hur går det för Borås Basket i år?

Visa resultat
Kultur & Nöje

Lena Kvist är chef för avdelningen Kultur & Nöje.

Lena Kvist
lena.kvist@bt.se
Telefon: 033-700 07 19Kultur&Nöje

Kulturbloggen

Inget är främmande för oss att skriva om på Borås Tidnings kulturblogg. Här möter du tidningens kulturmedarbetare såsom Lena Kvist, Stefan Eklund, Annika Koldenius, Inger Melin, Vedrana Sivac, Nina Brisman och Niclas Sennerteg.

Mest läst på kultur och nöje


Lena Kvist, kulturchef

Tips om ny teaterchef:

"Han sätter upp underbart galen politisk teater."

Vedrana Sivac, nöjeskrönikör

Allt går att ladda ner:

"Jag målade upp bilder i mitt huvud av scener, replikskiften, hemliga kyssar. "

Kultur&Nöje

Kringlan Svensson

"Rik Mayalls humor fanns i mig innan Rik Mayall fanns i mitt liv och den kommer fortsätta finnas efter hans död."

Kultur&Nöje

Pamela Jaskoviak

"Allt går runt. Aroniabären är svarta och sprängfyllda av saft. Igen."

Kultur&Nöje

Hans Rosenfeldt

"Varför vill de ha tyst i bilen? Varför vill de inte prata med sina barn?"

Kultur&Nöje

Rebecka Åhlund: Om SD:s gnällighet:

"Att gnälla över att andra människor måste tigga för att överleva."

Kultur&Nöje

Ellen Eklund

"Sen tänker jag att det är fasen inte mitt fel jag skall kunna gå naken utan att bli förtryckt."

Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Tv-guiden

Vad är på tv just nu?

Kultur&Nöje

BT bloggade från bokmässan!

Borås Tidning fanns på plats med en egen monter på bokmässan. I bloggen läser du högt och lågt om böcker, kultur, kändisar, besökare och mycket annat på mässan. Några av oss som gjorde jobbet var Inger Melin, Vedrana Sivac, Krister Persson, Erik Jullander och Niclas Sennerteg.

Mest läst på bt.se


Tjänstgörande webbredaktör

Vet du någonting som vi borde skriva om? Tipsa mig direkt!

Jonas Ekelund
jonas.ekelund@bt.se
Telefon: 033-700 07 74


Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Stefan Eklund, chefredaktör

Lång intervju med Klas Östergren:

"Det här är Klas Östergrens höst. Nya romanen Twist utkommer i början på oktober, filmatiseringen av hans svenska klassiker Gentlemen har premiär i december. Och strax före jul tar han plats i Svenska Akademien."

Lars Näslund, politisk redaktör

Om den politiska hösten:

"Det är inte nu, i höst, spelet inför valrörelsen 2018 börjar. Efter ett valresultat som behöver sjunka in har alla samtidigt intresse av att en fungerande regering kommer på plats."

Jan Hansson, sportkrönikör

Om bengaler:

"Vi som såg matchen Elfsborg-AIK kunde inte undvika notera den gästande klackens provocerande bruk av förbjudna pjäser. Men nog kändes det dramatiskt i överkant när domaren Mikael Lerjéus fick order att kalla spelarna av planen innan avspark i båda halvlekarna."

Lena Kvist, kulturchef

Tips om ny teaterchef:

"Han sätter upp underbart galen politisk teater."

Nyheter

Webb-tv

På bt.se/webbtv hittar du inslag om nyheter, sport, nöje och mycket mer.

Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Nyheter

Gilla bt.se på Facebook

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook? Gör som 5 400 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!


Läsvärt

Föreningsguiden

Föreningsguiden är den nya tjänsten som ersätter Inför. Tjänsten är för föreningar i Mark och Kind, som gör det möjligt för föreningslivet att uppdatera och informera medlemmar och allmänheten om vad som händer.

Nyheter

Följ BT på Twitter