I dag är vi alla hårdrockare

Böcker 2011-10-12 | Uppdaterad 2011-10-12

Samma helg som jag läser Blod eld död är jag ute och springer med iPoden inställd på slumpvis spelning.

FAKTA

Bok: BLOD ELD DÖD - en svensk metalhistoria

Författare: Ika Johannesson och Jon Jefferson Klingberg

Just när jag är på väg mot en brant trappa som jag tänker att jag då rakt inte orkar springa uppför går åtta pistolskott av i örat på mig och 50 cents praktfulla Many men (wish death) får mig att inte bara råkuta uppför den branta trappan – jag tar två trappor till när jag ändå är i gång. Låten handlar om hur många män som drömmer om att se Curtis Jackson död, men att deras önskan är förgäves. (”Now it’s clear that I’m here for a real reason/ ’cause he got hit like I got hit but he aint fucking breathing”.)

Till en början får de många festliga detaljerna och textens frejdiga tempo mig nästan att missbedöma uppsåtet i Blod eld död. Det är länge sedan jag höll på att kissa i kalasbyxorna av att se ett Barnjournalen-klipp av en hårdrockare som gjorde djävulstecknet med ena handen och med den andra viftade med ett kvinnoben i plast, ett sådant som används i butiker för att visa antalet denier i nylonstrumpor. Längst upp på benet hade någon kletat rödfärg, som blod, som om det var ett avslitet kvinnoben med sträckt ankel. Jag var skräckslagen. Men sedan dess har metalscenen detroniserats , förlöjligats och frodats i förskingringen. 1995 spelade Iron Maiden på Kåren i Göteborg inför en publik på 800 personer.

I dag bär mina barns dagiskamrater Iron Maiden-tröjor. Metalscenen har gått åt många håll samtidigt, och vill man veta en enda liten sak om det så är Blod eld död den fullkomliga uppslagsboken.

Eller inte uppslagsbok alls förresten, men en fullödig och mycket värdig krönika. I löst sammanhållna kapitel avhandlas allt från tidningen Okej till kyrkbränderna i Norge, från Bathory (”det låter som om någon spolar upp vatten i badkaret”) till könsaspekten (i kapitlet med underrubriken ”Om att vara metalfan och helst inte kvinna”) och från misantropi till spandexbrallans återkomst.

Johannesson och Jefferson Klingberg lyckas väva ihop sin grundliga research (det hisnar i journalistmagen på mig när jag tänker på exakt hur grundlig den måste varit, även om det redan gnällts lite om detaljfel på nätet) med intervjuer, ögonvittnesskildringar, påhittade men inkännande ögonvittnesskildringar, familjeöden, konsertstämningar och vad man hoppas men misstänker inte är saftiga skrönor. Dessutom finns viss klassanalys, massor av inkonsekvens och spret och en stor dos respekt för alla inblandade – så stor att man kan garva åt dem emellanåt. Och bli lite rädd för dem. Också.

Musik som glädje, kraft, återupprättelse, utlopp, tröst, underhållning, gemenskap, utmaning och ett gapande hål att spegla sig i, uppfinna sig själv i. För även om jag får kväljningar av tanken på att skära av ett gristryne och lägga som ansiktsmask, och även om jag tycker att barnlikkistor fyllda med slaktavfall är en lite… magstark beståndsdel i konsertrekvisita, så är jag helt med på metalfansens hat mot posörer.

Musiken må vara en kommersiell konstform. Men den rör också något som inte handlar om att konsumera, röna framgångar att trycka in i en statusuppdatering på Facebook eller tröcka ihop livspusslet. Våra själar kanske. Jag misstänker att det inte är en slump att depressive black metal och jobbcoacher som uppmanar arbetslösa att ”sälja in sitt personliga varumärke” existerar i samma tid. Eller att vi längtar efter äkthet. Precis som inom rap är det viktigaste att vara true, och med tanke på att jag själv avfärdar andra medelålders medelklassmänniskors kärlek till rap som poserande samtidigt som jag tar mitt eget på sådant allvar att jag får blodsmak i munnen handlar Blod eld död om mig också. Om alla som älskar musik de varit tvungna att leta upp själva.

Kanske är det passionen som gör det så lätt att stå ut med tempusväxlingarna, de fantastiskt många vändningarna bland bandnamn, vilka som spelar var och allas skräckinjagande artistnamn. Det var länge sedan jag läste en bok med så här katastrofalt många korrfel. Och klaff-fel, som det borde heta även i litteratur? När någon som agerat tidigare i kapitlet plötsligt presenteras som en ny person några sidor senare. Till och med det står jag ut med.
I dag är vi alla hårdrockare, typ?

Rebecka ÅhlundBT:s riktlinjer för nätkommentarer:

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på bt.se.

bt.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till nedanstående riktlinjer.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Borås Tidning som bär det juridiska ansvaret.

Riktlinjer:

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men…

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med främlingsfientligt innehåll.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte personangrepp.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.

Och...

Tonen ska vara korrekt och respektfull. Vi publicerar inte kommentarer som har en negativ inverkan på samtalsklimatet.

Disqus


Ken Rings efterfest på Grand

Kultur&Nöje [Uppdaterad 2014-07-18]

Var du en av dem som upplevde Ken Rings spelning på Grand, efter spelningen på Stora torget? Bläddra igenom bildspelet och se om du fastnade på bild!

Live-published photos and videos via Shootitlivehuvudnyheter just nu

Ledarbloggen: Vet kommunisten Sundhage hur man googlar?

Ledare [I dag 14:21]

Pia Sundhage är en briljant fotbollstränare. Det kan ingen ta ifrån henne. Men när det handlar om samhällsfrågor framstår hon mer och mer som den där överförfriskade ”experten” som på puben alltid tycks veta hur fotbollsspelarna ska agera och vars kunskap växer i takt med mer inmundigandet av rusdrycker.
Läs David Lindéns blogginlägg här!


Kultur & Nöje

Lena Kvist är chef för avdelningen Kultur & Nöje.

Lena Kvist
lena.kvist@bt.se
Telefon: 033-700 07 19Kultur&Nöje

Kulturbloggen

Inget är främmande för oss att skriva om på Borås Tidnings kulturblogg. Här möter du tidningens kulturmedarbetare såsom Lena Kvist, Stefan Eklund, Annika Koldenius, Inger Melin, Vedrana Sivac, Nina Brisman och Niclas Sennerteg.

Mest läst på kultur och nöje


Lena Kvist, kulturchef

Om Johan Cronemans sommarprat:

"Han är 59 år och framgångsrik man. Det verkar så behagligt att vara så trygg. När Östermalmsdamer ringer upp och klagar på att han förolämpat kungen och river sönder hans DN-artiklar så det hörs i telefonen kan han bara skratta åt det och berätta om det i radio."

Vedrana Sivac, nöjeskrönikör

Om Cameron Diaz nya film Sex Tape:

"I övrigt är Sex tape en ungefär lika frustrerande upplevelse som filmparets sexuella våndor. "

Kultur&Nöje

Kringlan Svensson

"Rik Mayalls humor fanns i mig innan Rik Mayall fanns i mitt liv och den kommer fortsätta finnas efter hans död."

Kultur&Nöje

Pamela Jaskoviak

"Det finns olika sorters snålhet. En är oförmågan att ge."

Kultur&Nöje

Hans Rosenfeldt

"Varför vill de ha tyst i bilen? Varför vill de inte prata med sina barn?"

Kultur&Nöje

Rebecka Åhlund:

"Betalkort i all ära, men jag har sett till att ha cash i fickan sedan 1999."

Kultur&Nöje

Ellen Eklund

"Sen tänker jag att det är fasen inte mitt fel jag skall kunna gå naken utan att bli förtryckt."

Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Tv-guiden

Vad är på tv just nu?

Kultur&Nöje

BT bloggade från bokmässan!

Borås Tidning fanns på plats med en egen monter på bokmässan. I bloggen läser du högt och lågt om böcker, kultur, kändisar, besökare och mycket annat på mässan. Några av oss som gjorde jobbet var Inger Melin, Vedrana Sivac, Krister Persson, Erik Jullander och Niclas Sennerteg.

Mest läst på bt.se


Borås

Antagningslistorna till gymnasiet är här!

Nu har antagningsbeskeden till gymnasieskolorna i Sjuhärad kommit – och BT har alla listor. Har du kommit in på den linje du önskade?
Klicka på pdf-filerna nedan och ta reda på det!

Borås

Se alla avsnitt av Trädgård här!

Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Stefan Eklund, chefredaktör

Om den digitala klyftan:

"Mobilanvändningen ställer dock en del frågor vi borde fundera över. Två av de viktigaste: Håller informationstillgången på att bli en klassfråga? Vilka konsekvenser får den ökade mobilanvändningen för demokratin?"

Lars Näslund, politisk redaktör

Om terrorberedskapen i Norge:

"Nu, när en ny, skarpare, hotbild uppenbarligen vuxit fram, sparar myndigheterna i Oslo inte på larmkrutet. Det är kanske begripligt, men såväl regeringen som polisen och media har ett stort ansvar för att inte driva fram hysteri".

Jan Hansson, sportkrönikör

Om Tysklands finalseger:

"Tyskarna kopplade ett tidigt grepp om finalen. Att de inte lyckats avgöra den under ordinarie måste tillskrivas Argentinas välorganiserade försvarsstyrka."

Lena Kvist, kulturchef

Om Johan Cronemans sommarprat:

"Han är 59 år och framgångsrik man. Det verkar så behagligt att vara så trygg. När Östermalmsdamer ringer upp och klagar på att han förolämpat kungen och river sönder hans DN-artiklar så det hörs i telefonen kan han bara skratta åt det och berätta om det i radio."

Vedrana Sivac, nöjeskrönikör

Om Cameron Diaz nya film Sex Tape:

"I övrigt är Sex tape en ungefär lika frustrerande upplevelse som filmparets sexuella våndor. "

Nyheter

Webb-tv

På bt.se/webbtv hittar du inslag om nyheter, sport, nöje och mycket mer.

Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Nyheter

Gilla bt.se på Facebook

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook? Gör som 5 200 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!


Läsvärt

Föreningsguiden

Föreningsguiden är den nya tjänsten som ersätter Inför. Tjänsten är för föreningar i Mark och Kind, som gör det möjligt för föreningslivet att uppdatera och informera medlemmar och allmänheten om vad som händer.